Von der Leyen szóvivője egy mondattal helyretette a túlmozgásos Orbánt

Von der Leyen szóvivője egy mondattal helyretette a túlmozgásos Orbánt

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte az MTI tudósítása szerint Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője kedden a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Orbán megsértődött az Európai Bizottság alelnökére, levélben szólította fel távozásra Vera Jourovát

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel.

A távirati iroda szerint szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Věra Jourovát. Hozzátette az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni. A jelentés valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá a magyar hírügynökség tudósítása szerint.

A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

A bizottság kapui minden tagország előtt nyitva állnak, minden szinten, mivel fontos, hogy a problémás kérdésekkel együtt nézzünk szembe, és együtt találjunk megoldást

– hangsúlyozta. Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni.

Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság „jogállamisági szótárába”.

Mint ismert, Orbán Viktor tavaly júliusban, közvetlenül az EP-választások után, valamint Ursula von der Leyen megválasztását követően Tusványoson ezt mondta:

Soros György jelöltjeit mindenhol elgáncsoltuk. Mindenhol. Megakadályoztuk, hogy ideológiai gerillákat helyezzenek a fontos európai intézmények élére, és a bizottság élére is egy gyakorlatias megközelítésű, hétgyermekes családanyát sikerült megválasztani.

És bár Von der Leyent az Európai Tanácsban Orbán, majd az Európai Parlamentben a Fidesz is megszavazta, a kormánypártok máris elégedetlenkednek.