Operatív törzs: elmaradnak az október 23-i központi tömegrendezvények

Operatív törzs: elmaradnak az október 23-i központi tömegrendezvények

Az elkövetkező egy hétben, legkésőbb október 20-ig minden praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki azt kérte, hogy

a magas kockázatú csoportok (idősek, krónikus betegségben szenvedők) éljenek a térítésmentes oltás lehetőségével!

A szakember azt is bejelentette, a csoportosulások elkerülése érdekében az október 23-i ünnepségek közül

a zászlófelvonáson és a díjátadáson kívül egyéb rendezvényt nem szerveznek központilag.

A tiszti főorvos asszony ehhez kapcsolódóan azt kérte az önkormányzatoktól és egyéb szervezetektől, hogy

ezt az irányt tekintsék mértékadónak.

Müller Cecília megnyugtatott, nincs szakemberhiány az egészségügyi ellátórendszerben,

rendelkeznek még olyan szakemberekkel, akik be tudnak lépni az ellátásba

anélkül, hogy más intézményektől kellene elvonni a humán erőforrást. Ismertette,

júliusig 26 040 fő vett részt elméleti és gyakorlati képzésen, a teljes programot eddig 4734 fő orvos, 15 545 fő ápoló és 1901 fő segédápoló végezte el, és egy frissített tartalommal jelenleg is folynak a továbbképzések.

A szakember örömét fejezte ki, hogy a remdesivir nevű antivirális szer tesztelése megkezdődött, abból nem szorul importra az ország. Ismertette, a szer akár 50 százalékkal is csökkentheti az elhalálozást, illetve a fatális kimenetelt.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője ismertette, az elmúlt 24 órában tömegközlekedési járműveken 8, boltokban és egyéb, jogszabályban meghatározott helyeken 67 alkalommal került sor rendőri intézkedésre a maszkviselési szabályok megsértése miatt. A tranzitálási szabályokat is ellenőrzik, ennek megszegése miatt 30 rendőri intézkedést kellett alkalmazni.

Újságírói kérdésre a tiszti főorvos asszony közölte,

az orvosok egyelőre nem találtak olyan esetet, hogy akár várandós, akár szoptatós édesanya átadta volna a fertőzést gyermekének.

Müller Cecília viszont felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjedhet, tehát az édesanyának be kell tartania a higiéniés előírásokat, így például szoptatás alkalmával viseljen maszkot!

Ugyancsak újságírói megkeresésre válaszolva Müller Cecília ismertette, a kezelésnek rendkívül hatékony módja a vérplazma-terápia, középsúlyos esetekben ezzel el tudják kerülni az intenzív osztályra kerülést. Azt is hozzátette, ha a beteg olyan állapotban kerül kórházba, hogy nagyon gyorsan romlik az egészsége, akkor a vérplazmán túl egyéb kiegészítő gyógyszerekre is szükség van, együtt lesz hatékony.