6,3 milliárd eurót is veszíthetnek az európai futballklubok

angol foci, futball

Az európai labdarúgó egyesületek akár 5,2-6,3 milliárd eurónyi összegtől is eleshetnek a bevételi oldalon a koronavírus-járvány miatt, Andrea Agnelli, az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) elnöke szerint.

Agnelli csütörtökön, a Juventus részvényeseinek szervezett találkozón azt mondta, a kontinens egyesületei pénzügyi szempontból komoly károkat szenvedtek azzal, hogy a hatóságok a mérkőzések törlését rendelték el, majd a bajnokságok újraindulásakor korlátozták a nézőszámot, vagy zárt kapus találkozókat rendeltek el.

"Mérkőzések és versenysorozatok nélkül nincs hozzáférésünk a számláink bizonyos tételeihez, ezek nélkül pedig a rendszer fenntarthatatlanná válik"

- fogalmazott Agnelli, aki a Juventusnak is az elnöke. A sportvezető hozzátette, a mostani helyzet valódi következményeit várhatóan csak 2021 őszén tudják majd teljes egészében kiértékelni.

Agnelli azt mondta, a mostani előrejelzésbe beleszámolták a jegyeladás hiánya miatt keletkezett bevételkiesést, valamint a vészhelyzet hatását a reklámokkal és hirdetésekkel összefüggő megállapodásokra, illetve a televíziós jogokra vonatkozóan, melyeket majd minden klubnak újra kell tárgyalnia.

Angol sztárcsapatok reformálnák át a nemzetközi futballt

Óriási érdeklődést váltott ki a két angol sztárcsapat (a Manchester United és a Liverpool) azon reformelképzelése, amely alapján átalakítanák az angol futballt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira hivatkozva. A Daily Telegraph című angol brit lap írt elsőként arról a reformelképzelésről, amely alapján szignifikánsan átalakítanák a ottani futballt. A tervek szerint