Daniel Freund: Orbán Viktorék az uniós pénzekből gazdagodtak meg

Daniel Freund: Orbán Viktorék az uniós pénzekből gazdagodtak meg

Daniel Freund német EP-képviselő szerint Orbán Viktor kormányzása a korrupcióra épül, amelyhez a jelenlegi német kormányzat is asszisztál. A zöldek politikusa a Euronews-nak nyilatkozott, ahol elmondta, hogy tapasztalatait felhasználná a brüsszeli költségvetési tárgyalásokon is.

Az uniós költségvetési tárgyalások miatt utazott Budapestre Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő, hogy testközelből is lássa, miről szól a jogállamisági vita. A képviselő többek között Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozott, hogy megosszák tapasztalataikat. 

A politikus legutóbb a nyáron járt Magyarországon, azt mondta, azóta vészjósló tempóban zajlanak a dolgok Magyarországon. Két konkrét ügyről is szót ejtett: az Iványi Gábor lelkész által működtetett civil szervezetek forráselvonásáról, illetve a Klubrádió frekvenciájának esetleges elvételét is kiemelte. 

"Brüsszelben talán nem mindig látják pontosan a tárgyalások résztvevői, miről szól a jogállamiság védelme. A helyszínen ez arról szól, hogy valaki, mint Iványi Gábor hajléktalanszállót és kórházat üzemeltet, és kikapcsolják nála a gázt a tél előtt."

A Klubrádió ügyében úgy reagált, hogy egyértelműen politikai ügyről van szó.

"Az utolsó független rádióadásról van szó Magyarországon és most lényegi ok nélkül elveszíthetik a frekvenciájukat, mert Orbán médiatanácsa nem kedveli őket. Nem értem, hogy történhet ez meg Európa közepén"

A Színház -és Filmművészeti Egyetem ügye Daniel Freund szerint hasonlít a CEU ügyére abban, hogy egy nagyon kritikus intézményt helyeztek politikai nyomás alá. A CEU ügyében egyébként Magyarország ellen ítélt az Európai Unió Bírósága. Úgy véli, a rombolás megtörtént, ugyanis a CEU valószínűleg már nem jön vissza Budapestre. Ezzel pedig Orbán Viktor nyert.

A képviselő szerint azért van szükség van szükség új eszközökre, mint a jogállamisági mechanizmus és az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, mert a jelenlegi eszközök nem képesek arra, hogy megállítsák a rendszerszintű korrupciót, 

"Magyarországon rendszerszinten lopják az uniós pénzt, nem csak néhány projektről van szó. Nem csak az építkezésekről van szó, lopnak az Erasmus alapokból, a turisztikai pénzekből is. Minden egyes projektnél biztosították azt, hogy az ő politikai szövetségeseik és barátaik nyerjenek, majd a haszon egy részét visszautalják a hatalmi központ felé. Vagyis az uniós pénz Orbán belső köreihez kerül és segít megtartani a hatalmukat"

- emelte ki a politikus.

Merkel cinkos lenne?

Daniel Freund szerint szintén a jelenlegi magyar kormánypártoknak kedvez az, hogy a német kormányzat nem veszi komolyan ezt az ügyet, sőt, részben érintettek is.

"Amikor a Deutsche Telekom eladta az Origo.hu-t Orbán barátainak, akkor a Telekomban a 30 százalékos tulajdonrésze miatt vétójoga volt a német kormánynak. Nem értem, miért asszisztáltak egy független szerkesztőség kicsinálásához."

Véleménye szerint a német uniós elnökség is egyre közelebb kerül Orbán Viktor álláspontjához a jogállamisági mechanizmusról szóló tárgyalásokon, miközben világos, hogy a magyar kormányfő egyre csak többet fog kérni.

"Nem értem, miért csinálják ezt, nem értem azt sem, miért óvják még mindig őket az Európai Néppárt EP-frakciójában. Ebben szerepe van a CDU-nak és Angela Merkelnek is. Ennek végső soron köze lehet ahhoz, hogy a nagy német autógyárak jól keresnek Magyarországon"

- mondta Daniel Freund EP-képviselő.

A magyarok közel háromnegyede a jogállamisághoz kötné az uniós kifizetéseket

Amit jól felfogott politikai érdekei miatt a magyar kormány nem tett meg, azt az Európai Parlament megtette. Arról kérdezték az EU lakosságát, mit szólnának ahhoz az emberek, ha az uniós kifizetéseket a jogállamiság és a demokratikus értékek tiszteletben tartásához kötnék.