„Egy olyan útra léphetünk, amely az atomjaira hullott társadalmat újra összehozza!” – Ilyen volt az SZFE-tüntetés

Több ezren gyülekeztek délután 4 óra óta a Szent Gellért téren a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak és oktatóinak demonstrációján. A menet Szabadság hídon át a Március 15. téren és a Szabad sajtó úton keresztül az Uránia mozihoz vonult.

A felszólalások után Horváth Aladár és a FreeRomaGroup adott jó hangulatú műsort. 

Ez a rendezvény most véget ért, de valaminek a kezdete is lehet! Egy olyan útra léphetünk, amely az atomjaira hullott társadalmat újra összehozza! Mi, az SZFE diákjai továbbra is kiállunk az egyetem függetlenségéért, és kiállunk másokért, mert csak akkor lehetünk szabadok, ha mások is azok!

- ezekkel a szavakkal zárult az SZFE október 23-i demonstrációja.

A megjelentek a Himnusz eléneklése után rendben távoztak.

A PDSZ a kezdettől támogatta az SZFE törekvését. Amiért az SZFE mellé álltunk, nem pusztán a szolidaritás, ami kötelességünk, hanem hogy egy hajóban, ugyanazzal a szembeszéllel hajózunk. Ahhoz hasonló, ami az SZFE-vel történt, már máshol is. Ma a döntések messze távol az intézményektől születnek. A cél nem a gondolkodás, hanem a normakövető magatartás, ami benne van a Nemzeti Alaptantervben is...

- mondta Nagy Erzsébet pedagógus, a PDSZ választmányi tagja.

Veletek vagyunk, mellettetek állunk, számíthattok ránk!

- tette hozzá Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke.

Ennyi ember hangja talán Önhöz is elér, miniszterelnök úr! Ha nem, akkor minden október 23-án, március 15-én egyértelművé tesszük, hogy lehet forradalmat csinálni

- hangzott el az Uránia mozi előtt.

Ezután Fülöp Barnabás, az ELTE hallgatója arról beszélt, hogy minőségi oktatást akarnak, de ezt csak az autonómia mellett lehetséges, amit a kormány most elzár tőlünk.

A mostani hatalom "modellváltása" még keményebb kézivezérlésre akarja irányítani a felsőoktatást. Ha hatalom a sajátjait ülteti az egyetemi vezetésbe az nem más mint korrupció. Vitassátok meg a helyi fórumokon a kialakult helyzetet. Szerveződjetek és cselekedjetek!

- zárta beszédét Fülöp Barnabás.

Simonyi Lengyel Zsuzsa látványtervező hallgató azt mondta, neki most nem arról kellene beszélnie, hogy hogyan szerveződjünk alulról.

Egyáltalán nem itt kéne lennem, hanem a tanulmányaimmal kellene foglalkozni. Pláne nem a Teve utcai rendőrkapitányságra kellene bejárnom tüntetés szervezése miatt

- utalt a demonstráció céljára Simonyi Lengyel Zsuzsa.

Jelenleg az SZFE hallgatóinak '56-os megemlékezése zajlik.
 

A színpadon kamara zenekar Beethoven Egmont-nyitányát játssza.

Ez lett az 1956-os forradalom zenéje, amit akkoriban a rádió talált meg a parlamentben, ahonnan az adás szólt.

A Rákóczi út széltében hosszában megtelt. Mindenfelé fáklyával, transzparensekkel, zászlókkal demonstráló embereket látni.

A szervezők szerint akár tízezren is lehetnek mire a tömeg vége is az Urániához ér. 

A vonulásos demonstráció eleje az Uránia filmszínházhoz érkezett.

Bemondták, hogy nem lehet látni a menet végét, ezért később lesznek a beszédek.

Az Astoriához ért az SZFE-tüntetés.

Még néhány perc, és a menet eleje a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé érkezik.

Az Astoriánál

A Ferenciek terén most megállt a menet. Néhány rövid beszéd és ének után továbbmennek - immár csendben - az Uránia mozihoz, ahol majd közösen szólalnak fel a budapesti és a vidéki városok egyetemeinek képviselői.

Nagy tömeg a pesti rakparton

A Szabad sajtó úton jár a tömeg. Úgy tudni, olyan sokan vannak, hogy csak most kezd kiürülni az indulás helyszíne, a Műegyetem rakpart.

A menet eleje már a Március 15. téren van. 

Bevárják a többieket és lassan meggyújtják a fáklyákat is.

Amikor nem dalok vagy prózák szóltak a hangszórókból, azt skandálták, hogy "szabad ország, szabad egyetem!"

Lassan meggyújtják a fáklyákat
A tömeg a Március 15. térhez ért

 

„Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás”

- írták az SZFE-tüntetés szervezői.

A felhívásra nagyon sokan gyűltek össze 16 órára a Szent Gellért térre. Közben Fullajtár Andrea színésznő a Nemzeti dalt szavalta el.

A művészekből, politikusokból és szimpatizánsokból álló sokaság 17 órakor indult el a Szabadság híd irányába.

Közben versek, énekek hangzottak el.

 

Több ezren vannak a Szent Gellért téren a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak és oktatóinak demonstrációján. A menet a Szabadság hídon át a Március 15. téren és a Szabad sajtó úton keresztül az Uránia mozihoz vonul.