Botrány: Erdogan szerint meg kell vizsgálni Macron elmeállapotát, Párizs hazarendelte a nagykövetét

Botrány: Erdogan szerint meg kell vizsgálni Macron elmeállapotát, Párizs hazarendelte a nagykövetét

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy szombati beszédében tett ilyen megjegyzést Emmanuel Macron francia államfőre. Erdogan azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

"Mit mondhatnék egy olyan államfőről, akinek fogalma sincs a vallásszabadságról, és aki így kezeli az országában élő különféle vallási kisebbségek több millió tagját?"

- kérdezte a török vezető az állami televízióban közvetített beszédében. "Először is ellenőriztesse az elmeállapotát!"

Erdogan szerint Európának az iszlamofóbia lesz a veszte.

"A fasizmus új szintre lépett Európában"

- mondta.

A török kormány dühösen reagált arra, hogy Macron bejelentette: megvédi Franciaország szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. A francia elnök korábban azt mondta, hogy az iszlám világszerte válságba került. Paty brutális meggyilkolását követően a mecsetek és az iskolák szigorúbb ellenőrzését ígérte.

A 47 éves Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

Macron elfogadhatatlanak nevezte Erdogan szavait.  

"Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikai irányvonalán, mert minden vonatkozásban veszélyes. Nem bocsátkozunk haszontalan vitákba, és nem fogadjuk el a sértéseket"

- tette hozzá.

A francia elnök egyúttal bejelentette, hogy hazarendeli konzultációra Franciaország ankarai nagykövetét.

Macron megjegyezte: török kollégája nem fejezte ki együttérzését Paty meggyilkolása után. Emlékeztetett: Erdogannak egyéb offenzív megjegyzései is voltak az elmúlt napokban, például amikor a francia termékek bojkottjára szólította fel országa lakosságát. A francia elnök rámutatott: Párizs és Ankara között Törökország szíriai offenzívája óta egyre több a feszültség, legyen szó Erdogan líbiai szerepvállalásáról, a földközi-tengeri földgázmezők miatti vitákról, vagy a hegyi-karabahi konfliktusban játszott szerepéről.

Párizs követeli, hogy

"Törökország vessen véget veszélyes magatartásának a Földközi-tenger térségében",

és elítéli Ankara "felelőtlen viselkedését" Hegyi-Karabahban. Macron két hónapot adott Erdogannak a válaszra, és meg nem nevezett intézkedéseket helyezett kilátásba.