Bécsi terrortámadás: "a félelem, mint a járvány úgy terjedt a környéken"

Bécsi terrortámadás: "a félelem, mint a járvány úgy terjedt a környéken"

Nagyon kihalt most Bécs. Alig vannak az utcákon, de a belvárosban, ahol a lövöldözés volt, ott most is sok a rendőr. Mindenkit igazoltatnak, házkutatások zajlanak több helyen is.

- mondta az Alfahírnek a Bécsben tanuló magyar egyetemista.

Vargha Dániel András, - csakúgy mint nagyon sokan Ausztria fővárosában - Bécs belvárosában volt a barátaival, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorítás előtt egy nappal még együtt lehessenek. Éppen a lövöldözéstől néhány kilométerre voltak egy étteremben amikor értesültek a történtekről.

Csak másnap déltájban mehettem haza, mert a merényletekhez viszonylag közel voltunk. Az étteremben este fél 9 után láttuk, hogy szirénázó rendőrautók és mentők sietnek a csak két megállónyira lévő helyszín felé. Nem sokkal később hallottuk a híreket és a félelem mint a járvány úgy terjedt a környéken. Nem is haza mentünk, hanem a legközelebb lakó barátunknál maradtunk éjszakára.

- közölte Vargha Dániel András, aki azt is hozzátette, hogy nagyon sok Bécsben élő muszlimot is felháborított a merénylet elkövetése és brutalitása.

Itt van velem szemben a téren a Kleines cafe, az egyik legrégibb bécsi kávézó, ahol tegnap este zene szólt, az emberek önfeledten szórakoztak. Senki sem gondolta volna, hogy milyen szörnyű vége lesz ennek az estének.

- számolt be az Alfahírnek Gosztola Anita bécsi üzletasszony, akinek a helyszínhez közel van az üzlete, de a merénylet után úgy döntött, nem megy haza, hanem az üzletben marad éjszakára.

A hajsza az üldözés éppen az én üzletem közelében volt. A karácsony előtti munkámat végeztem és még belegondolni is félelmetes, hogy ha fél 10 körül mentem volna haza, akkor könnyen lehet hogy én is találkozom a merénylővel...

- tette hozzá Gosztola Anita.

A bécsi rendőrök nagy erőkkel keresik az akció közben agyonlőtt macedón származású, de osztrák állampolgár lehetséges kapcsolatait, a fundamentalista muszlim szervezetekkel. A rendőrség vizsgálja az elkövető családi és baráti szálait és azt, hogy egyedül követte-e el a terrorcselekményt, vagy szervezetten társak bevonásával hajtotta végre a gyilkosságokat.