Demeter: nem tiltották el a gyermekek közeléből Kaletát, mert a Btk. szerint ők nem sértettek

Kaleta Gábor és Szijjártó Péter
Kaleta Gábor és Szijjártó Péter

Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet 19 ezer pedofil felvételt tárolt hivatali laptopján, mígnem egy kiterjedt külföldi nyomozás lebuktatta. A magyar kormány igyekezett eltussolni az ügyet, majd miután ez a sajtó miatt nem sikerült, a bíróság és az ügyészség is kiegyezett egy csekély, mindössze 540 ezer forintos pénzbüntetéssel, valamint egy felfüggesztett szabadságvesztéssel.

Demeter Márta és Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselők pénteken egy videót tettek közzé a Facebookon, melyben Demeter arról beszél: a Fidesz által elfogadott Btk.-ban van egy nagyon súlyos hiányosság, mégpedig, hogy

a gyermekek jelen pillanatban egy ilyen esetben nem minősülnek sértettnek,

ezért a bíróságnak nehéz dolga van, ha a közügyektől, valamint a gyermekekkel kapcsolatos munkaköröktől el akarja tiltani az elkövetőt. Kaletát sem tiltották el ezektől.

Demeter Márta közölte, hogy törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, ami komolyabb áldozatvédelmet garantálna a gyermekeknek: egyrészt biztosítani tudná, hogy a bűnelkövetők ne úszhassák meg pénzbüntetéssel tettüket, másrészt a közügyektől és a gyermekek közelében végzett munkától is eltiltanák az elítélt személyt.

Hohn Krisztina úgy vélte, az ilyen ügyek minden józan gondolkodású ember érzéseit felkorbácsolják, egyben rávilágítanak, hogy több figyelmet kell fordítani a gyermekekre akkor is, amikor akár csak az internetet használják.

Az LMP-s képviselő szerint ez nem csupán a szülők feladata, hanem az iskoláknak is a tanrend részévé kellene tenniük az online tudatosság fejlesztését. Hozzátette: hasonlóan meg kell erősíteni az intézményrendszert is, hogy a családsegítők, a gyermekjóléti intézmények és a gyámhivatalok is felvilágosítást tudjanak adni a szülőknek.