Morawiecki: igen az EU-ra, nem a jogállamiság önkényes értékelésére

Morawiecki: igen az EU-ra, nem a jogállamiság önkényes értékelésére

Kiállt az európai uniós tagság mellett, de elutasította az EU-tagországok jogállamisági helyzetének "önkényes értékelését" Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésében, megerősítve az uniós kifizetések tervezett módosítása miatt megfogalmazott lengyel kifogásokat - írja az MTI.

"Igent mondunk az Európai Unióra, de nemet az úgynevezett jogállamiság értékelésében alkalmazandó önkényes kritériumokra"

- áll Morawiecki bejegyzésében.

Orbán: a kormány az uniós szerződésekben garantált jogával élve vétózta meg az uniós költségvetési jogalkotási csomagot

A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez. Orbán Viktor leszögezte, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.

A lengyel kormányfő szerint Lengyelországot "különféle irányokból ostorozzák", amihez a jogállamiság "hamis értelmezését" is felhasználják. Lengyelország nem egyezhet bele ilyenfajta uniós mechanizmusokba, mivel ezek "a politikai és önkényes kritériumokat előnyben részesítik az érdemi értékelésekkel szemben" - szögezte le Morawiecki, aki csütörtökön részt vesz az uniós állam- és kormányfők videoértekezletén.

Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagtervezetet a források kifizetésének tervezett jogállamisághoz kötése miatt.

A lengyel miniszterelnök hasonló értelemben nyilatkozott szerda esti parlamenti felszólalásában is, amelyben bejelentette: csütörtökön határozattervezetet terjeszt elő a szejmben az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt lengyel álláspont támogatására.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselőinek egy csoportja által csütörtökön már be is nyújtott, várhatóan még a szejm aznapi ülésén napirendre kerülő dokumentumban felhívják az uniós szerveket és a tagállamokat a költségvetési tárgyalások felújítására, az alapszerződésekkel, valamint az Európai Tanács júliusi záró következtetéseivel összhangban álló megállapodás elérésére.

A szövegben "nagy felelőtlenségnek" nevezik a tagállamok közötti megosztás előidézését, és bizalmukat fejezik ki, hogy "világos, objektív, az alapszerződéseknek megfelelő" előírások megfogalmazása lehetővé teszi majd az európai gazdaság számára szükséges megállapodás elérését. A tervezetben azt is aláhúzzák: Lengyelország demokratikus és szuverén jogállam, amelynek jogait a többi tagállammal egyenlő mértékben, az uniós alapszerződéseknek megfelelően kell tiszteletben tartani.

Financial Times: Magyarország és Lengyelország rendkívül sokat veszíthet

A Financial Times vezércikke a magyar és a lengyel vétóról értekezett. A szerző szerint Brüsszelnek semmiképpen sem szabad meghátrálnia Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki zsarolása miatt, mivelhogy a nyáron kialkudott helyreállítási csomag életbevágó lehet Európa számára. A lap emlékeztet, hogy még soha nem fordult elő az, hogy egy ennyire kardinális kérdésben hátráltatták volna az uniós munkáját.