Még mindig irigyelhetjük az 1,3 százalékos svájci inflációt

Még mindig irigyelhetjük az 1,3 százalékos svájci inflációt

Ráadásul még kissé lassult is Svájcban az áremelkedés üteme júniusban. Hazánkban még 3-4 százalékos drágulás is nagy szó.

Svájcban 1,3 százalékos éves szintű inflációt jegyeztek fel júniusban a májusi 1,4 százalék után - közölte a svájci statisztikai hivatal csütörtökön.

Elemzők viszont a májusival megegyező, 1,4 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számoltak júniusra, vagyis kicsit még javult is ott a helyzet.

Az MTI azt írja, a múlt hónapban már a 12. egymást követő hónapban állt a svájci jegybank (SNB) 0-2 százalékos inflációs célsávján belül.

Júniusban nem változtak a fogyasztói árak májussal összevetve, amikor 0,3 százalék volt a növekedés. Szakértői várakozások átlagában 0,1 százalékos havi szintű fogyasztói áremelkedés szerepelt júniusra.

A svájci gazdasági államtitkárság (SECO) június közepén 1,4 százalékra vitte le az idei átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését az addigi 1,5 százalékról, miközben a gazdaság idei teljesítményének a növekedésével kapcsolatos várakozását 1,1 százalékról 1,2 százalékra változtatta.

Idehaza a helyzet változatlan

A KSH legutóbbi inflációs jelentésében ehhez képest az áll, hogy Magyarországon májusban a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A Matolcsy György-féle MNB pedig azt vetíti előre, hogy az idei évben a 3 és 4,5 százalékos közti sávba becsüli az inflációt. De a jegybank szerint a drágulás üteme 2024 után valamelyest alacsonyabb szintre mérséklődhet.

Az pedig pár napos hír, hogy az eurózóna sem teljesít rosszul, a májusi 2,6 százalék után 2,5 százalékra szelídült az euróövezeti infláció júniusban.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)