Tovább nehezíthetik az országos listaállítás feltételeit a választáson a kormánypártok

Tovább nehezíthetik az országos listaállítás feltételeit a választáson a kormánypártok

Sebián-Petrovszki László arról tájékoztatta a Telexet, hogy támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a független Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítaná az országos listaállítás feltételeit. 

A DK képviselője, aki a bizottság tagja, azt mondta a lapnak, hogy a kormánypártok képviselői egyhangúlag a javaslat mellett voksoltak, ami így nyolc igennel és négy ellenzéki nemmel átment. Eszerint, ha a kétharmad is megszavazza

a választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Jelenleg 27 választókerületben kell egyéni jelöltet állítani az országos listához, egy korábbi kormánypárti javaslat szerint ez emelkedett volna 50-re, a megyék száma pedig 9 , de Volner János módosítójában már 14 és 71 szerepel. Ezzel gyakorlatilag eldőlne az ellenzéki listaállítás kérdése is, és közösen kellene indulni 2022-ben.