Néppárti képviselő mondta el Deutschnak, hogy mi a különbség az EU és a Gestapo között

Néppárti képviselő mondta el Deutschnak, hogy mi a különbség az EU és a Gestapo között

Ha azt állítod, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalód. Kérlek, add a beleegyezésedet a megállapodásokhoz

- üzente Orbán Viktornak Manfred Weber Néppárt-frakcióvezető a jogállamisági mechanizmusról szóló vita során.

Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava. Ezt mondták. Mintha az lenne a történelmi tapasztalata az abban az időben Németországban és Magyarországon élőknek, hogy azoknak is tömegesen volt félnivalójuk, akiknek nem volt semmifajta takargatnivalója

- ez pedig már Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő reakciója volt az ATV-ben a hvg.hu szerint. A lap most azt írja, hogy Esther de Lange, holland néppárti EP-képviselő igazította ki a magyar politikust.

A különbség Európa kommunizmus és nácizmus alatti sötét napjai és az uniónk között pontosan a jogállamiság. Független bírók, a szólás- és a médiaszabadság, valamint védelme a véletlenszerű, vagy haveri alapon hozott döntésektől. Nem fogjuk feladni a jogállamiságot.”

- írta Lange Twitteren.

Így magyarázza Orbán a vétót

Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelország számára elfogadhatatlan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök - mondta az Index tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel közös csütörtöki sajtótájékoztatóján. Orbán utalt arra, hogy a vétó az EU által szentesített törvényes eszköz, és ha egy döntés sérti a magyarok érdekeit, ő vétózni is fog.