Rig hősi halottnak tekintené a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat

Rig hősi halottnak tekintené a koronavírusban elhunyt egészségügyi dolgozókat

Határozati javaslatban (https://www.parlament.hu/irom41/14174/14174.pdf) kezdeményezi Rig Lajos, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, aki – felvéve korábbi hivatását - március óta önkéntes mentődolgozóként küzd a koronavírus ellen, hogy

az egészségügyért felelős miniszter „Hősi halottá” nyilvánítsa azokat, akik életüket a koronavírusjárvány elleni védekezés közben szolgálati kötelezettség teljesítése során, vagy azzal összefüggésben feláldozzák.

A konzervatív politikus ezzel is szeretné elismerni és tisztelettel adózni azok munkája előtt, akik „saját egészségüket kockáztatva az első élvonalban harcolnak a járvány lehető leghatékonyabb és leggyorsabb kezelése és visszaszorítása érdekében, ám mégis a koronavírus-fertőzés áldozatául esnek” – olvasható az előterjesztésben.

Az indoklás szerint az egészségügyi dolgozók száma

egy aprócska hadsereg a vírus túlerejével szemben,

ők mégis megtesznek mindent, hittel és becsülettel, az egészségügy állapotának viszontagságos körülményei, súlyos szakemberhiány közepette is. ha a határozatot elfogadja a fideszes többségű országgyűlés, akkor ezzel a koronavírus miatt elhunyt egészségügyi dolgozók hozzátartozóit tudnák megsegíteni.

Telefonos megkeresésünkre az előterjesztő képviselő azt mondta, ez a titulus hasonló lenne ahhoz, ami a katonák, fegyveres testületek szolgálattétel közben elhunyt tagjait illetné meg. Rámutatott,

az egészségügyi dolgozókra a járvány kitörése óta úgy tekintenek mint hősökre.

Egy háborúban, mint amilyet a vírus ellen folytatunk, sajnos hősi halottaink is vannak. Ez a személy elvesztésén túl anyagi kárt is jelent: sokuknak hitele van, családot tart el, gyermekeket nevel – húzta alá Rig Lajos.

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény és a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerint is a hősi halott családja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított hozzátartozói nyugellátás 50 százalékának megfelelő összegű kiegészítő hozzátartozói támogatásra jogosult.

Rig kérdésünkre azt mondta, még nem érkezett kormányzati visszajelzés az indítványára, de bízik benne, hogy a Népjóléti Bizottságon át fog menni, hiszen

ez egy erkölcsi és anyagi gesztus is lenne a hozzátartozók felé

– hangsúlyozta a konzervatív honatya