A lengyel kormányfő továbbra is tartja magát az Orbán Viktorral kötött megállapodásához

A lengyel kormányfő továbbra is tartja magát az Orbán Viktorral kötött megállapodásához

Újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében - jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megismételve, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz.

Az MTI tudósítója szerint Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad "összekeverni".

"Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem"

- tette hozzá.

Megjegyezte: jogilag az Európai Tanács záró következtetései bírnak kötelező érvénnyel, nem pedig egy "megállapodás". A lengyel kormányfő ezzel feltehetőleg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának soros német elnöksége közötti, a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó megállapodására utalt, amelyet novemberben nagyköveti szinten, minősített többségi szavazással, lengyel és magyar ellenszavazat ellenére fogadtak el a tagállamok

Morawiecki lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

"Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek. (..) Varsó átmeneti uniós költségvetés eshetőségével is számol. "Ebben a szakaszban semelyik forgatókönyvet sem lehet kizárni"

- fogalmazott.

"Szinte naponta tárgyalok a magyar miniszterelnökkel, de a soros német elnökséggel is"

- mondta. Kiemelte: ezen egyeztetések ténye "mit sem változtat" azon az állásponton, amelyet Lengyelország az uniós alapszerződésnek a jogállamiságról szóló 7. cikke, valamint az uniós eszközök lehívásának feltételrendszere közötti "demarkációs vonalra, teljes elválasztására" vonatkozóan megfogalmazott.