Reuters: a szkeptikus tagállamokon múlhat a vétó feladása

Reuters: a szkeptikus tagállamokon múlhat a vétó feladása

A Reuters hírügynökség szerint megerősítette egy lengyel tisztségviselő azt a hírt, hogy a németek megegyeztek Magyarországgal és Lengyelországgal a vétó feladásáról. 

Mint ismert, kedden Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawieckivel tárgyalt Varsóban, a német ajánlatról. Orbán szerint a találkozó után "jó esély" volt arra, hogy a héten megállapodást alakítsanak ki. 

Piotr Muller, a lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy Varsó azt szeretné, ha az EU költségvetési megállapodásában a jogállami mechanizmus feltételeit egyértelművé tennék.

"Nem akarom elárulni tárgyalási stratégiánkat, de a feltételesség mechanizmusát világos módon be kell építeni. (...) "Ha nem világos, akkor nem lesz kompromisszum."

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, hogy már van egy megállapodás a három ország között, és azt reméli, hogy ez a megállapodás a többi 24 tagállammal is megköttetik majd. a politikus az egyik legnagyobb lengyel ellenzője a lengyel vétónak. Az alku most olyan szkeptikusnak mondható tagállamokon múlik, mint Hollandia vagy Franciaország. 

Holnap reggel partraszállás?

Orbán Viktor miniszterelnök mindeközben a saját közösségi oldalára feltett videója szerint elindult Brüsszelbe a további tárgyalások miatt, ahol várhatóan ma este még háttértárgyalásokat folytat majd a holnap reggeli „partraszállás” előtt.