Karácsony: nincs vészterv arra az esetre, ha a közszolgáltatásokon kell spórolni

Karácsony: nincs vészterv arra az esetre, ha a közszolgáltatásokon kell spórolni

Tegnap mi is megírtuk, hogy Karácsony Gergely szerint az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén a magyar városok és falvak működőképessége, a települések polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét. Az egyeztetés megtörtén, aminek eredményét Budapest főpolgármestere online sajtótájékoztatón ismertette, vagyis, hogy eredménytelenek voltak a tárgyalások.

A működőképesség és a közszolgáltatások ellátása a tét

A magyar városok és falvak működőképessége, a településeink polgárainak az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása a tét az önkormányzati szövetségek és a kormány soron következő egyeztetésén, az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülésén - írja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésében.

Világossá vált, hogy államtitkári szinten semmilyen elképzelés nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kompenzálja a 25 ezernél nagyobb településeket

- mondta Karácsony, majd kiemelte, hogy a járvány elmúlt két évében összesen 80 milliárd forint esik ki a főváros büdzséjéből, aminek fele az iparűzési adó elengedéséből keletkezik.

A legvalószínűbb, hogy az lesz, amit a kormány eddig is tett, és nem terveznek semmilyen kompenzációt.

A főpolgármester úgy véli a főváros a teljeskörű automatikus pénzmegtérítést képviseli, aminek a feltételei már körvonalazódtak a 25 ezresnél kisebb települések esetében, tehát semmi akadálya nem lenne a nagyobbaknál. Azt is kihangsúlyozta, hogy a budapesti közszolgáltatások minősége nem sérülhet, ami nem azt jelenti, hogy  pénz is lesz rájuk. Karácsony kérdésre reagálva röviden elmondta, hogy arra az esetre, ha ezeken a szolgáltatásokon kell spórolni, nincs mentőterve Budapestnek, azt pedig csak remélni tudja, hogy a város pénzügyi tartaléka kitart 2022-ig.