Csak az EU-n keresztül szerezhetik be a vakcinát a tagállamok

Csak az EU-n keresztül szerezhetik be a vakcinát a tagállamok

Az Európai Unió tagállamai tavaly júniusban kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem indítanak saját eljárásokat a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére 

- hívta fel a figyelmet Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videokonferenciát követően.

A rendelkezés jogilag minden tagállamra kötelező, ugyanakkor Sztella Kiriakídisz jelezte, megérti a polgárok aggodalmát, de az egyéni megállapodások alááshatják az oltóanyag-ellátásra vonatkozó, közös európai, szerinte eddig jó eredményeket mutató megközelítést.

Sztella Kiriakídisz azt mondta, júniusban mind a 27 tagország felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről.

Az Európai Bizottság az alábbi vakcinagyártókkal írt alá oltóanyagok beszerzéséről szerződéseket:
AstraZeneca (400 millió adag),
Sanofi-GSK (300 millió adag),
Johnson and Johnson (400 millió adag),
BioNTech-Pfizer (600 millió adag),
CureVac (405 millió adag),
Moderna (160 millió adag).
Emellett az EU lezárta a Novavax (100 millió adag) és a Valneva (30 millió adag) cégekkel folytatott megbeszéléseket.

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint Európa akár 2,5 milliárd adag hatékony és biztonságos oltóanyaghoz férhet hozzá, azt azonban nem részletezte, hogy a vakcinák szétosztása okozhat-e fennakadást vagy akár időszakos hiányt a beszerzések során. Ezzel együtt azt is sürgette, hogy a tagországok szerezzenek be minden szükséges eszközt az oltási stratégia gördülékeny megvalósítására.

Sztella Kiriakídisz felszólította a tagállamokat, hogy hetente legalább kétszer tegyék közzé a lakosság beoltását tükröző adataikat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) oltásfigyelő platformján.

A tanácskozás után Marta Temido, az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Portugália egészségügyi minisztere azt mondta, a koronavírus mutációinak megjelenése aggodalmat kelt a tagállamok között, ezért hangsúlyozta, hogy a kormányoknak össze kell hangolniuk a járvány elleni védekezésüket, és fel kell gyorsítaniuk a lakosság beoltását egy újabb járványhullám elkerülése érdekében.