17 elnöki rendelettel kezdte napját Joe Biden

.
Fotó: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo

Beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökeként magyar idő szerint szerda este Washington városában. A két héttel ezelőtti capitoliumi támadás után óriási óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a ceremónia zavartalanul menjen végbe.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készültek, ugyanis a korábbi ceremóniák biztosításához képest, idén legalább két és félszer nagyobb volt a készültség. A hatóságok attól tartottak, hogy fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

Az ünnepségen Donald Trump nem vett részt, amellyel szakított egy 152 éves hagyománnyal. A leköszönő elnök floridai birtokán tölti az estéjét. A korábbi republikánus elnök egyébként mai búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak. 

Joe Biden beiktatási beszédében arról beszélt, hogy a demokráciának az ügyét ünneplik. Mindezen felül kiemelte, hogy Amerika számára most az egység megteremtése a legfontosabb feladat.

"Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny"

- mondta a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva. Az új amerikai elnök a világnak is üzent, ugyanis nyomatékosította, hogy a jövőben Amerika ismét tevékenyebb részt vállal a világpolitikából.

Percről-percre tudósításunk. 

Kamala Harris alelnök feleskette szerdán az amerikai szenátus három új demokrata tagját, s ezzel - egy évtized után először - a demokrata párt ellenőrzése alá került nemcsak a Fehér Ház, de a kongresszus mindkét házának ellenőrzése is.

Raphael Warnock és Jon Ossoff mindketten a január 5-i georgiai szenátusi pótválasztáson szerezték meg mandátumukat a Kelly Loeffler és David Perdue republikánus jelöltek felett aratott szoros győzelmükkel. Harmadik társukat, Alex Padillát a kaliforniai kormányzó jelölte az alelnöki hivatalba lépő Kamala Harris helyére.

Harris szerdán elnökölt először a kongresszus felsőházában, néhány órával a Capitolium lépcsőin megtartott beiktatási ünnepség után. Hivatalba lépésével mindhárom új demokrata szenátor történelmet ír: Warnock a déli Georgia állam első fekete szenátora, Padilla pedig Kalifornia első spanyolajkú szenátora lett, míg Ossoff, amellett, hogy az első zsidó szenátor Georgiában, 33 évével a szenátus legfiatalabb tagja lett.

Az Egyesült Államok szenátusa velük együtt most 50-50 arányban megosztott a törvényhozás két nagy pártja között. Ennek ellenére a demokraták irányíthatják majd a felsőház munkáját, mivel egyenlő szavazatarány esetén az alelnök voksa dönt majd. A képviselőházban a demokratáknak 221-211 arányú, a korábbinál szűkebb többsége van, három betöltetlen mandátum mellett.

A Fehér Házat, a szenátust és a képviselőházat együtt utoljára 2011-ben, Barack Obama első elnöki időszakában ellenőrizte a Demokrata Párt.

(MTI nyomán)

Joe Biden az utolsó rendelet aláírásakor. 

Fotó: Twitter

17 rendeletet írt alá Biden

Első napján tizenhét rendeletet írt alá Joe Biden. Ezek között szerepel, hogy csatlakozik ismét a párizsi klímaegyezményhez Amerika. Továbbá új maszkviselési törvényt szorgalmaz a szövetségi épületekben, illetve az oltás hatékonyságának növelése érdekében további oltóközpontokat létesít. 

 

Joe Biden most fogja elolvasni Donald Trump levelét

Joe Biden most fogja elolvasni Donald Trump levelét az elnöki ovális irodában. Régi hagyomány, hogy a leköszönő elnök levelet hagy irodájában következő kollégájának. Ha ez megtörtént, akkor utána egy sor új elnöki rendeletet fog aláírni. Köztük a párizsi klímaegyezményhez való újbóli csatlakozást vagy a kilakoltatásokra vonatkozó moratórium meghosszabbítását. 

Harris is eljutott az irodájába

Az első női alelnök, Kamala Harris is eljutott az irodájába, ahol elsőként három demokrata szenátort fogadott. 

Kép: CNN

Megérkezett a Fehér Házba Biden

Megérkezett a Fehér Házba Joe Biden frissen megválasztott amerikai elnök. Az egyik újságíró kérdésére a demokraták politikusa azt mondta, karrierje számára ez most olyan neki, mintha hazaért volna. 

 

Merkel szerint Biden beiktatása a demokrácia ünnepe

Angela Merkel német kancellár az amerikai demokrácia ünnepének nevezte Joe Biden és Kamala Harris alelnök beiktatását gratulációjában.

A német kormányfő azt mondta, hogy 

"örömmel várja, hogy Biden és Harris munkája révén elkezdődjék "a német-amerikai barátság és együttműködés új fejezete".

A hadsereg főparancsnokaként első alkalommal tartott katonai szemlét Biden

A hadsereg főparancsnokaként első alkalommal tartott katonai szemlét Joe Biden, a szerdán beiktatott új amerikai elnök - számolt be róla az MTI.

A beiktatási ceremónia hagyományos részének számító szemlézés a washingtoni Capitolium keleti lépcsőjén történt, ahol az új elnök és alelnöke megtekintette a díszegyenruhás alakulatok felvonulását.

Az elnöki beiktatás hagyományosan ünnepi parádéval szokott véget érni, de idén ezt a koronavírus-járvány miatt virtuális parádéval helyettesítik majd. A katonai felvonulás után az új elnök és alelnök házastársaikkal együtt megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját az arlingtoni nemzeti sírkertben. A ceremóniára elkísérték őket a beiktatáson részt vevő volt amerikai elnökök, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is.

Ferenc Pápa is gratulált az új amerikai elnöknek

Ferenc pápa katolikus egyházfő elmondta, imádkozik azért, hogy az új amerikai elnök megbékélést hozzon az Egyesült Államokban és az egész világon. Reményét fejezte ki, hogy Biden olyan társadalom kiépítésén fog dolgozni, amelyet valódi igazságosság és szabadság jellemez, és ahol tiszteletben tartják minden egyes ember jogait és méltóságát, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra.

Macron örül, hogy Amerika visszatér a klímaegyezményhez

Emmanuel Macron francia elnök is Twitteren gratulált Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek. A francia kormányfő üdvözölte, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez.

"Együtt erősebben tudunk szembenézni korunk egyik legnagyobb kihívásával. Erősebb lehet bolygón védelme. Üdvözölöm Amerikát újra a párizsi megállapodásban."

Biden elnök szerdán várhatóan később aláírja az Ovális Irodában azt a levelet, amit aztán az ENSZ számára elküldenek, hogy az Egyesült Államok egy hónapon belül ismét csatlakozhasson a párizsi klímaegyezményhez.

 

A brit elnök nagyon várja a közös munkát Bidennel

Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren arról írt, hogy gratulál Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris "történelmi beiktatásához".

"Az Egyesült Államok vezetése elengedhetetlen olyan ügyekben, amelyek mindenki számára fontosak, a klímaváltozástól a koronavírus-járványig"

- írta Johnson, aki megjegyezte, hogy már nagyon várja a közös munkát Biden elnökkel.

 

Izrael reméli, hogy bővítik a békét országuk és az arab világ között

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló videoüzenetében arra kérte az új amerikai elnököt, hogy erősítse meg az Izrael és az Egyesült Államok közötti szövetséget annak érdekében, hogy együttes erővel tudjanak fellépni az olyan közös kihívásokkal szemben, mint például az iráni fenyegetés, illetve azzal a céllal, hogy még tovább bővítsék a békét Izrael és az arab világ között.

"Várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok és Izrael közötti szövetség további megerősítésén, az Izrael és az arab világ közötti béke bővítésének folytatásán és a közös kihívásokkal való szembenézésben, amelyek közül a legfőbb az Irán jelentette fenyegetés"

- üzente Netanjahu.

Szintén gratulált Reuven Rivlin izraeli államfő az új amerikai elnöknek.

"Régiónk gyorsan változik, sok változás pozitív. Izrael és szomszédaink között a közelmúltban kötött békemegállapodások új reményt hoztak, és remélem, hogy együtt fogok működni Önnel a régióban további hidak kiépítésében, többek között palesztin szomszédainkkal is"

- fogalmazott Rivlin.

(MTI nyomán)