Vakcina keletről nyugatra: 5000 oltóanyagot küld Banglades hazánknak

Vakcina keletről nyugatra: 5000 oltóanyagot küld Banglades hazánknak

A magyar orvosok által végzett ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtét, valamint a sziámi ikerpár, Rukia és Rabia sikeres szétválasztása miatt ajánlott fel Banglades 5000 dózis oxfordi licensz alapján készült vakcinát Magyarországnak, számolt be róla a Blikk, emlékeztetve, miszerint meglepő hír jelent meg hétfőn a bangladesi sajtóban.

Ez alapján a magyar kormány folyamodott ötezer Oxford-AstraZeneca-vakcináért a dél-ázsiai országhoz.

Shahriar Alam külügyi államtitkár a bangladesi parlament ülésén kijelentette: a magyar kérésnek eleget tesznek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a Blikknek ugyan megerősítette, hogy ötezer vakcina érkezhet az országból, azonban azt írták,

az oltóanyagot Banglades ajánlotta fel hálából,

amiért a Csókay András idegsebész és Pataki Gergely plasztikai sebész vezette magyar orvoscsoport sikeres műtétet hajtott végre a fejüknél összenőtt ikerlányokon, Rukián és Rabián.

Mint az ismert, magyar orvosok választották szét a bangladesi sziámi ikreket, Rukiát és Rabiát. Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield vakcinát, amelyet az AstraZeneca licensze alapján gyártanak Indiában

– közölte a Blikkel a KKM sajtófőosztálya hozzátéve: egyelőre megbeszélések zajlanak az üggyel kapcsolatban. A Blikk ugyanakkor úgy tudja, a bangladesi állam valójában azt az 500 elvégzett ingyenes plasztikai műtétet akarta meghálálni, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja 2010 óta Bangladesben elvégzett helyreállító plasztikai és égési sebészeti missziói során.

A lap emlékeztet, Bangladesnek van miből oltóanyagot felajánlania: már most ötmillió oxfordi vakcina érkezett az országba, és további 25 millió oltásra van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licensz alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca vakcinát állíthat elő, annak okán, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhet az említett ötezer vakcina Magyarországra. Banglades egyébként darabjáért 4 dollárt (1180 forintot) fizet a vakcinákért az indiai üzemnek.