Kiderült az EU oltóanyag-szállítási menetrendje

Kiderült az EU oltóanyag-szállítási menetrendje

Az Euronews magas rangú uniós forrásból megtudta, hány darab vakcinát szállíthatnak az uniós közös programjából a lakosságnak, júniusig pedig ebből az Unió lakosságának felét sem tudják beoltani.

Az információk szerint az Európai Unió (EU) tagállamaiba januárban összesen 18 millió, februárban 35 millió, márciusban pedig 55 millió dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezik. Az év második negyedévében pedig összesen 300 millió dózis érkezhet.

A számok alapján úgy tűnik,

az idei első negyedévben valószínűleg hiány lesz az oltóanyagból,

hiszen az áprilisig érkező 108 millió dózis mindössze 54 millió ember számára elég. A helyzet április és július között javul majd a 300 millió darab oltóanyag beérkezésével, azonban ez sem lesz elég hozzá, hogy júliusig elérjék a nyájimmunitást az uniós beszerzésekkel.

Addigra a 447 millió lakosú EU-ban 204 millió ember beoltásához elegendő vakcina lesz a tervek szerint. Ez a szám abban az esetben lehet magasabb, ha addig jóváhagyják, majd nagy tételben szállítani tud a Janssen/J&J, amely egy dózisú oltóanyag. Ez esetben sem éri el ugyanakkor a 70 százalékot, ha csak a felnőtt lakosságot vesszük figyelembe.

Korábban az Európai Bizottság tervében az szerepelt, a nyár végéig szeretnék elérni, hogy a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák. Ez valószínűleg teljesíthető lesz, ha tudják tartani a gyártók a mostani számokat.