Bolsevik-vicc: a fideszesek úgy szavazzák le az ellenzéki interpellációkat, hogy azokat meg sem hallgatják

Bolsevik-vicc: a fideszesek úgy szavazzák le az ellenzéki interpellációkat, hogy azokat meg sem hallgatják

Sokszor hallani, hogy a Fidesz-KDNP ennél már nem tudja jobban kiüresíteni a magyar parlamentarizmust, de aztán csalatkoznunk kell. Most például az egyik parlamenti műfajt, az interpellációkat tették nevetségessé. Ennek lényege, hogy a kérdező politikusnak lehetősége van arra, hogy a kormányzati választ ne fogadja el. Ebben az esetben az Országgyűlés dönt arról, hogy a válasz megfelelt-e a demokratikus berendezkedésünknek. 

Ma ez sem működik. Ugyanis a legutóbbi házbizottsági ülésen Balla István javaslatára nem kell meghallgatnia a kormánypárti politikusoknak sem a kérdést, sem a választ, hanem majd este, a szavazások idején fogadhatják el az egészet. Ezt a fideszes politikus azzal magyarázta, hogy ne kelljen délután is az ülésteremben ülnie a kormánypárti képviselőknek - elég lesz arra az 5 percre visszamenniük. 

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel ezzel kapcsolatban tett észrevételt, aki szerint vér bolsevik stílusú lépésnek tartja, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti többsége arra sem hajlandó és attól igyekszik megóvni magát, hogy ellenzéki interpellációkat végig kelljen hallgatnia. Kiemeli, a kormánypárt úgy módosítja, az amúgy jobb helyeken közösen megállapított játékszabályokat, hogy az interpellációt majd valamikor sötétben este bonyolítsa le.

Elképesztő bolsevik tempó mindez, ami sokkal több mindent elmond a kormányról, mint amit én tudnék ebben a helyzetben

- tette hozzá a politikus mielőtt Jakab István, az ülés levezető elnöke belé fojtotta volna a szót.