Operatív törzs: már vizsgálják a kínai vakcinát, a háziorvosok is beadhatják majd a jelentkezőknek

Operatív törzs: már vizsgálják a kínai vakcinát, a háziorvosok is beadhatják majd a jelentkezőknek

Kedden már újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, a Pfizer 102 ezer adag, míg a kínai Sinopharmból 550 ezer dózis jött, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azonnal megkezdi a vizsgálatát – tudhattuk meg a koronavírus-elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatójából kedden. 

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 126 esetben léptek fel a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 110 esetben intézkedtek. Üzletekben tíz esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 1 emberrel szemben kellett intézkedni – osztotta meg az adatokat Kiss Róbert rendőr-alezredes. Hétfőn 329 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése végett. Összesen 38 625 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 35 rendőri intézkedés történt. 7857 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 3559 újat rendeltek el kedden, és összesen 20 224 zárlat van hatályban. 

Ugyanakkor 823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622 főre növekedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 zömében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 773 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 012 főre csökkent. 3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen

– ismertette a legfrissebb adatokat Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. 

Új vakcinaszállítmányok is érkeznek, a Pfizerből két részletben 102 960 adag. A kínai Sinopharm vakcinájából 550 ezer adag jött, ezeket most kezdi vizsgálni az NNK. Ha rendben találják a szállítmányt, akkor már ötféle vakcinával lehet oltani. A kínai oltóanyagot a háziorvosok is beadhatják majd a jelentkezőknek. 

341 958 fő kapott oltást eddig, közülük 131 593 fő már a második vakcinát is megkapta.

Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.