Népszava: az Orbán-kormány az utolsó településrendezési jogkört is elvenné az önkormányzatoktól

Orbán Viktor
Orbán Viktor Facebook-oldala

Miután az építési hatósági jogköröket tavaly márciusban a kormányhivatalokhoz rendelte a kormányzat, még tovább szűkítenék a önkormányzatok mozgásterét, hogy hol és mi épülhet, írja a Népszava. Amennyiben ezeket a jogköröket is elveszi a kormány, akkor az önkormányzatoknak jóformán semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön. 

A lap információi szerint "egy önkormányzat egy terv" szlogenre hivatkozva vennék el a a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát. De még az is elképzelhető, hogy a korlátoznák a kerületi, illetve települési önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét is.

A Népszavának egy elhallgatását kérő önkormányzati szakember a tervről azt mondta, hogy 

"azzal rendszerszintre emelkedhetne a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásoknál jól ismert mindenféle gát nélküli ingatlanfejlesztési gyakorlatát. A települési önkormányzatokat pedig megfosztanák attól az alkupozíciótól, hogy a fejlesztői szándékokért cserébe utat, közműfejlesztést, netán óvodát, parkot kérjenek."

Egy kerületi főépítész pedig úgy vélte, "irdatlan káoszt eredményzene a helyi építési szabályzatok elvétele a települési önkormányzatoktól," hiszen már az építési engedélyezési eljárásokat sem bírják feldolgozni a kormányhivatalok.