Szinte valamennyi mérőállomással rendelkező településen veszélyes vagy egészségtelen a levegőminőség

szmog, levegő
Illusztráció
Pexels

Többfelé tovább nőtt a légszennyezettség a szálló por miatt, így szinte valamennyi mérőállomással rendelkező településen veszélyes vagy egészségtelen a levegőminőség, írja az MTI. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati térképén

tizenhét települést jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Ezek: Budapest, Tököl, Százhalombatta, Dorog, Várpalota, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Szeged, Salgótarján, Eger, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen.

Egészségtelennek minősítették Hernádszurdok, Szolnok, Kecskemét, Dunaújváros, Vác, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Veszprém, Ajka, Pécs, Győr, Sopron és Szombathely levegőjét. Sarródon pedig kifogásolt a levegőminőség.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőségű településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Az előrejelzések szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hatására csökkenhet a légszennyezettség.

"Tiszta levegőt!" - évente mintegy 13 ezer magyar hal meg idő előtt

"Az Európai Bíróság jobban aggódik hazánk tiszta levegőjéért, mint a magyar kormány" - hívja fel a figyelmet szerdai sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország Egyesület. Az Európai Bíróság ítélete szerint Magyarország uniós jogot sértett, mivel az úgynevezett PM10-szennyezés - a 2005-2017 közötti vizsgálat időszakában - rendszeresen és tartósan túllépte az uniós napi határértéket,mégis " a kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a határérték-túllépés a lehető legrövidebb ideig tartson."