Éjszaka megnyitottuk a határt Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán előtt

Orbán Viktor,
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes találkozója a Karmelita kolostorban 2021. február 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szijjártó Péter már kedd este módosította a hétfői kormányrendeletét azokról az országokról, melyekből a magyar állampolgár a kiutazását követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól (408/2020 - VIII. 30.) kormányrendelet ugyanis kimondja, ha Magyarországról a külpolitikáért felelős miniszter által - a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben - rendeletben meghatározott államból történő kiutazás célja olyan gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Tehát Szijjártó Péter külügyminiszter dönthet arról, mely országokat részesíti előnyben. Kedd este óta 17 ilyen ország van, ugyanis Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, és Üzbegisztán esetében is elég bizonyítani a gazdasági célt. 

Íme a lista:

 1. Amerikai Egyesült Államok,
 2. Azerbajdzsán,
 3. Bahrein,
 4. Egyesült Arab Emírségek,
 5. Indiai Köztársaság,
 6. Indonéz Köztársaság,
 7. Izrael Állam,
 8. Japán,
 9. Kazahsztán,
 10. Kínai Népköztársaság,
 11. Kirgizisztán,
 12. Koreai Köztársaság,
 13. Oroszországi Föderáció,
 14. Szingapúr,
 15. Török Köztársaság,
 16. Ukrajna,
 17. Üzbegisztán.