Orbán Viktor szerint érzik az egészségügyi dolgozók, hogy "rajtuk áll az emberek élete"

Orbán Viktor szerint érzik az egészségügyi dolgozók, hogy "rajtuk áll az emberek élete"

A szokásos pénteki rádióinterjúját vasárnap tartotta meg Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő szerint, ha a következő hetekben nem bukkan fel olyan vírusvariáns, ami ellen nem jók az oltóanyagok, akkor javulás várható. 

Elmondta, hogy több tényzeő is számít az oltással kapcsolatban, ugyanis legyen, akinek beadják, kell olyan orvos, aki beadja, valamint szükség van vakcinára is. Orbán szerint az utóbbival gondok vannak.

"13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendeltünk, novemberben azonban a kormány látta, hogy gond lehet és ezért összesen 16 és fél millió ember beadására elegendő vakcinát rendeltünk"

- állítja a miniszterelnök, aki hozzátette azt is, hogy várhatóan az előttünk álló hét lesz a legnehezebb a járvány szempontjából.

"Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk és lélegeztetőgépünk van, mint bárkinek Európában"

- mondta Orbán Viktor, ugyanakkor leszögezte, hogy a helyzet miatt még vasárnap leül a kórházigazgatókkal.

Hozzátette, hogy már hárommillió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regisztráltaknál magas a hatvan felettiek aránya. Mint elmondta, sokat gondolkodtak azon, hogy időrendben haladjanak-e az oltási renddel, vagy azok az idősek kapják meg előbb a vakcinát, akik később regisztráltak. Végül az utóbbi mellett döntött az operatív törzs. 

Az egészségügyi dolgozók esetleges átcsoportosításáról annyit mondott el, hogy nehéz és kényelmetlen, de

Orbán Viktor szerint érzik, hogy rajtuk áll az emberek élete.

A hazai vakcinakutatással kapcsolatban elmondta, hogy "most talán a hörcsögöknél, vagy nem tudom, hol tartunk", utalt a kutatások állatkísérleti szakaszára, de elárulta azt is, hogy zajlik már a gyártókapacitás fejlesztése.