Háromlépcsős béremelési javaslatot dolgozott ki az egészségügyi szakdolgozói kamara

Háromlépcsős béremelési javaslatot dolgozott ki az egészségügyi szakdolgozói kamara

Háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), érvelésük szerint kritikus a szakdolgozói létszámhelyzet - olvasható a Világgazdaság hétfői lapszámában.

A javaslatokat elküldték az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és az országos kórház-főigazgatónak is. A szakdolgozói bérrendezés ütemezését és mértékét az új orvosi bértáblával összhangban alakították ki - mondta el a lapnak Balogh Zoltán, a MESZK elnöke.

Egyebek közt azt javasolják, hogy első lépcsőben a 2022. január 1-jére tervezett, átlagosan 21 százalékos béremelést hozzák előre idén június 1-jére. A bértábla-javaslatuk szerint ekkortól egy kezdő szakdolgozó fizetése bruttó 264 ezer forint lenne a jelenlegi 202 ezer forint helyett, egy negyven éve a pályán lévő, több végzettséggel rendelkező szakdolgozó pedig bruttó 685 ezer forintot keresne a jelenlegi 645 ezer forint helyett - szemlézi az MTI.

A következő két béremelés jövő év elején, illetve 2023 januárjában következne, és a harmadik lépcsővel a kezdő szakápoló bére bruttó 280 ezerre, a 40 éve pályán lévőé 1,3 millió forintra nőne.

A MESZK azt is kéri, hogy az orvosi bérek rendezésében alkalmazott pótlékok mértékével arányos szakdolgozói pótlékokat vezessenek be.