Szijjártó: Lekerült a napirendről a CanSino és a CoviShield vakcinák megrendelése

Szijjártó: Lekerült a napirendről a CanSino és a CoviShield vakcinák megrendelése

Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere az ATV kérdésére elmondta, csak akkor van értelme Európai Unión kívüli forrásból újabb vakcinabeszerzésnek, ha azok időben jelentenek segítséget.

Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket

– közölte Szijjártó annak kapcsán, hogy mikor és mennyi kínai CanSino és indiai CoviShield vakcina érkezik Magyarországra.

Azt, hogy miért nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, azzal indokolta, 

a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább.

A miniszter megjegyezte, Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer van még hátra, ezek áprilisban érkeznek majd. Továbbá a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat.

Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgálnak Magyarországon

Több további, koronavírus elleni vakcinát is vizsgál az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - mondta Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója a közmédiának. Mint ismert, Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn jelentette be, hogy az OGYÉI két új, koronavírus elleni vakcinát engedélyezett.

A kínai Sinopharm vakcina kapcsán azt közölte, „ők már előteljesítésben vannak”, az áprilisra esedékes 500 ezer Sinopharmból ugyanis 100 ezer már itt van, jelenleg pedig a további szerződéses mennyiség szállításának ütemezéséről beszélnek.

A CanSino és CoviShidld oltóanyagok nincsenek az országban, s mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre,

ezért azt gondolom, hogy ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolnunk a következő időszakban

– mondta Szijjártó.