A kormány elfelejtett szólni a fővárosnak, hogy telt házas Eb-mérkőzéseket rendeznek

A kormány elfelejtett szólni a fővárosnak, hogy telt házas Eb-mérkőzéseket rendeznek

Budapest az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos bejelentéséből értesült arról, hogy a nyári Európa Bajnokságon a Puskás Arénában telt házas mérkőzéseket terveznek - írja a Magyar Hang.

Orbán nem is csinál titkot belőle, hogy fejben összeköti az oltási tervet a foci-Eb-vel

Bár Gulyás Gergely miniszter viccnek nevezte a felvetést, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésének bármilyen köze lenne a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság szervezéséhez, Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli közrádiós interjújában saját maga is belekeverte az Eb-t az oltással kapcsolatos témába.

A főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet közleményében kitért rá, hogy erről korábban annak ellenére sem szereztek tudomást, hogy április első napjaiban hivatalos levélben kereste meg Vági Mártont, az MLSZ főtitkárát, hogy közös gondolkodást kezdeményezzen a 2021. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti eseményei kapcsán.

Igazolódni látszanak azok baljós feltételezések, melyek szerint az aggasztó járványhelyzet és a szakmai javaslatok ellenére a kormány azért tervez nyitást és lazítást, hogy az Európa-bajnokságot a fővárosban rendezze meg. A fővárosnak rendezői szerepköre ellenére sincsenek olyan jogosítványai, melyek lehetőséget adnának a beavatkozásra.

A döntés ezért arról, hogy a 2021. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzései milyen módon, befogadással és nézői beengedésekkel kerülnek megrendezésre, teljes mértékben a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint Magyarország kormányának felelőssége. Sajnálattal látom, hogy sem a többi európai ország példája, sem a magyar járványügyi szakemberek véleménye, sem Budapest álláspontja nem érdekli a kormányt, amikor a labdarúgásról van szó - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

Szlávik: egy nyári focimeccs még veszélyes lehetne, a fertőzött diákoknál pedig sokszervi gyulladás alakulhat ki

Nyáron még veszélyes lenne tömegeket engedni a stadionokba, a diákok pedig a brit mutáns miatt a tünetmentes fertőzöttségük után is súlyosan lebetegedhetnek - ezekről Szlávik János főorvos beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Ebből kiindulva mind a nyári labdarúgó Európa-bajnokság, mind az iskolák újranyitása komoly kockázatokkal járhat.