Őrizetbe vették az ukrán konzult Oroszországban

Őrizetbe vették az ukrán konzult Oroszországban

Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a gyanúval, hogy zárt információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából - közölte az FSZB sajtóosztálya a TASZSZ hírügynökséggel.

A közleményben hangsúlyozták, hogy "az adott tevékenység nem egyeztethető össze a diplomáciai státusszal, és nyilvánvalóan ellenséges jellegű az Oroszországi Föderációval szemben". Hozzátették, hogy az ukrán diplomatával szemben a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket fogják alkalmazni.

A nemzetközi normák szerint a diplomaták sértetlenséget élveznek a fogadó országban, de megfoszthatják őket akkreditációjuktól, amennyiben megsértik a törvényt, vagy ellenséges tevékenységet fejtenek ki. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény alapján a képviselet vezetőjét vagy munkatársát bármikor nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilváníthatják és kiutasíthatják az országból - emlékeztetett az orosz hírügynökség.

Az utóbbi időben kiéleződött a feszültség az ukrán kormány és az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok között. Számos tűzszünetsértés történt, amelyeknek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán államhatár térségébe.

Moszkva a maga részéről azzal vádolja Kijevet, hogy megszegi a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében kötött minszki megállapodásokat, és az új amerikai vezetés, valamint a NATO biztatására agresszív magatartást tanúsít.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel és - videokapcsolaton keresztül - Angela Merkel német kancellárral konzultált a konfliktusról, és közölte, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.