Orbán Viktor: ma utasítást adtam a 16-18 év közöttiek oltására

Orbán Viktor: ma utasítást adtam a 16-18 év közöttiek oltására

Orbán Viktor miniszterelnök a mai rádióinterjújában meglepő dolgot is közölt, elárulta, bővítik a beoltottak körét. 

Mint mondta, ma reggel meghallgathatta "az egészségügyi miniszter" jelentését a 16-18 éves kor közöttiek olthatóságáról. Mint mondta, nemzetközi vita van arról, hogy szabad-e őket oltani, és ha igen, akkor hogyan, mivel.

Ugyanakkor Orbán Viktor közölte, az az álláspontja a járványügyi hatóságnak és a miniszternek, hogy 16-18 közöttiek beolthatóak.

De Pfizerrel merjük őket beoltani csak - tette hozzá. 

Ezért ma utasítást is adtam, hogy annyi Pfizer-oltóanyagot különítsenek el, amennyi a 16-18 év közöttiek számára szükséges lehet, és hogy ezt megkaphatják - közölte.

Az ő oltásuknak a rendjéről majd később, néhány nap múlva teszünk közé információkat - tette hozzá.

Elmondta, folyik a vita, hogy a 12-16 év közöttieket lehet-e oltani. Mi még ezt nem merjük vállalni, kell még néhány vizsgálat - mondta Orbán Viktor, majd ismét hangsúlyozta: 

de a 16-18 éveseket már eldöntöttük. 

Majd arról beszélt, hogy kiskorúakat vihetnek magukkal védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, ami viszont logikailag nem teszi szükségessé a 16-18 évesek oltását, de például így azt sem tudni, hogy akkor mehetnek-e a fiatalok az Eb-re, vagy sem, hiszen tegnap Gulyás Gergely azt mondta, mivel a 18 év alattiaknak nem kell felvennie a vakcinát, így nem is kell számukra védettségi igazolvány.