Seszták szerint jobb helyen lesz az egyháznál a kisvárdai kórház, mint ha az államnál maradt volna

kisvárdai kórház
Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda
kisvardakorhaz.hu

Tegnap számoltunk be arról, hogy különösebb társadalmi egyeztetés nélkül döntöttek arról, hogy az állam a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház fenntartásába adja át július 1-jétől a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházat. Mivel a helyiek, és az érintett 41 önkormányzat is csak a sajtóból értesültek a tulajdonosváltásról, joggal merültek fel kérdések. 

Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint Horváth Attila a kisvárdai képviselő-testület, valamint Tóth Viktor a megyei közgyűlés jobbikos tagjai levelet írtak Seszták Miklósnak, a térség KDNP-s országgyűlési képviselőjének, valamint Leleszi Tibornak, Kisvárda város fideszes polgármesterének és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy megtudják,

  • ki lett-e kérve a helyi önkormányzatok véleménye erről az átadásról,
  • mi indokolta ezt,
  • nem romlik-e esetleg ezzel az egészségügyi ellátás színvonala,
  • valamint az ott dolgozó orvos-, ápoló- és kiszolgálószemélyzet számíthat-e esetleg elbocsájtásokra, pótlékmegvonásra, fizetéscsökkentésre. 

Tóth Viktor ma késő délután tette közé Seszták Miklós válaszát, hangsúlyozva, hogy az ex miniszter válasza nem igazán tartalmazott olya információt, amit eddig ne tudtak volna, gyakorlatilag olyan, mintha a Hajdúdorogi Főegyházmegye sajtóközleményéből ollózta volna ki azt valaki, ugyanis egyes bekezdések szó szerint vannak átemelve onnan. 

Mindenesetre, ami mindenképpen kiderül a kormánypárti politikus válaszából az az, hogy

"semmilyen szűkítés az ellátásba, vagy osztály bezárás, vagy létszámcsökkentés nincs tervezve, sőt, inkább ellátás bővítés a kitűzött cél".

Seszták Miklós válasza

Az is jól hangzik, amikor az állami fenntartással szemben érvel:

"határozott véleményem, hogy az ellátások színvonala emelkedni fog. Erre a kiadott sajtónyilatkozatokból is következtetni lehet."

Tehát, a magyar állami egészségügy még Seszták Miklós szerint sem maga a csúcs, lehetne jobban csinálni. Ugyanakkor az nem derült ki, hogy miért most, miért a Metropolitai Egyháznak adják a fenntarás jogát. 

Tóth Viktor ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Leleszi Tibor polgármester viszont még nem válaszolt, de ha az ő válasza is megérkezik, közli majd a jobbikos politikus.