Egyelőre nem utazhat Németországba az, akit keleti vakcinával oltottak

Egyelőre nem utazhat Németországba az, akit keleti vakcinával oltottak

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál a koronavírus elleni védőoltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben. 

Az MTI tudósítása szerint

Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban.

Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek.

Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok.

Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” - mondta a miniszter.

Érdekesség, hogy Menczer Tamás külügyi államtitkár néhány órával ezelőtt még arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy 

természetesen nem volt igaz az oltásellenes baloldal részéről az a vád, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet.

Mint megírtuk, eddig hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt, a horvátországi beutazáshoz pedig a plasztikkártya mellett szükség van arra az oltási papírra is, amely igazolja, hogy a második oltás óta eltelt legalább 14 nap.

Menczer: hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt

Már hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Menczer Tamás azt mondta, nem volt igaz, s most sem az, amivel az "oltásellenes baloldal" vádolja a kormányt, miszerint a keleti vakcinákkal nem lehet utazni, szemlézi az MTI.