Véglegessé vált Jakab Péter közel 10 milliós pénzbüntetése

Véglegessé vált Jakab Péter közel 10 milliós pénzbüntetése

Az Országgyűlés megszavazta Jakab Péter rekordbírságát. A Jobbik elnöke azért kapott 9,6 millió forintos büntetést, mert május 17-i napirend előtti felszólalásában ficsúrnak nevezte a kormánypárti képviselőket és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

A kormánypárti többség által elfogadott határozat alapján Jakab Péter tiszteletdíja annak négyhavi összegével megegyező mértékben, 9 686 400 forinttal csökken.

Van Önöknél egy hosszú hajú ficsúr, úgy hívják, hogy Deutsch Tamás!

Jakab Péter ezt még korábban, az április 26-i ülésen mondta és Kövér László már akkor is elvette a szót, de akkor még csak figyelmeztette a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, frakcióvezetőjét. 

Ezt megelőzően pedig a Borsod 6-os választókerületében megtartott időközi választás után, tavaly novemberben, 4,4 millió forint bírságot szavazott meg neki a kormánypárti többség, mert egy zsák krumplit akart elhelyezni Orbán Viktor asztalán jelezve a miniszterelnöknek, hogy Koncz Zsófia csak egy „krumplihosszal” nyerte meg a választást.

A közel 10 millió forintos bírság - amit korábban a Mentelmi Bizottság zárt ülésen is megerősített - a legmagasabb összeg, amelyet képviselőre kiszabtak egy parlamenti felszólalása miatt. A Jobbik ugyanakkor etikai kódex kidolgozását javasolja, hogy lehessen tudni, milyen szavakat nem használhat egy politikus parlamenti felszólalásában. Jakab Péter pedig korábban arra volt kíváncsi, hogy a ficsúr - ami egy polgári időket idéző kifejezésnek számít - miért sértő, miközben Kövér László, Orbán Viktor és a Fidesz képviselői nevezték már a Jobbik felszólalóit és az ellenzéket egyebek mellett mosléknak, büdös bunkónak, csürhének, kreténnek és soha egyetlen forint büntetést sem kellett fizetniük.

Ismerem azt a cipőt, amiben most Jakab Péter jár. Én is a magam nyolcmilliós büntetésével küszködök

- reagált lapunknak Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, akinek négyhavi fizetésének megfelelő összeget kell befizetnie büntetésként, amiért két szakrendelő ügyében a pénzügyminiszter segítségét kérte, miközben videózott.

Az ellenzéki politikus nonszensznek nevezte Kövér László döntését és felidézte, hogy a házelnök 2013-ban már pert vesztett Strasbourgban, amikor Karácsony Gergelyt és más Párbeszéd politikusokat büntetett.