Ausztria július elsejétől megszünteti a korlátozások túlnyomó többségét

Ausztria július elsejétől megszünteti a korlátozások túlnyomó többségét

Ausztria július elsejétől megszünteti a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások túlnyomó többségét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán Bécsben. A korábban meghozott döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók folyamatos, a vártnál jóval kedvezőbb alakulása, másfelől az oltások terén történt előrehaladás jelenti.

"Természetesen számolunk azzal, hogy az új megbetegedések száma emelkedni fog, de aki beoltatja magát, az védett lesz a vírussal szemben" - jelentette ki a kancellár.

Beszámolt arról, hogy az ötmillióhoz közelít azok száma, akik legalább az első adag oltást megkapták, a teljes immunitással rendelkezők pedig hárommillióan vannak. Hozzátette,

"a különösen veszélyeztetett, 65 év feletti korcsoport mintegy 80 százaléka már védettséget élvez, így, amennyiben elérné az országot egy negyedik hullám, már nem fenyeget a kórházak túlterheltsége, hiszen az idősek, akik nagy eséllyel súlyosabb tüneteket produkálnak, mint a fiatalabb korosztályok, már be vannak oltva".

A kancellár kiemelte, hogy mindenképp érvényben marad az a szabály, miszerint az éttermeket, színházakat, mozikat, uszodákat, illetve a strandokat, valamint a kulturális és sportrendezvényeket továbbra is csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen, vagy negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban előírás marad az FFP2-es maszk viselése, de az üzletekben és a tömegközlekedésben július elsejétől már elegendő lesz az egyszerűbb, orrot és szájat eltakaró orvosi maszk.

A legfontosabb enyhítés, hogy július elsejétől nem korlátozzák többé a zárórát a vendéglátásban, így minden olyan éjszakai szórakozóhely - klub, lokál, diszkó -, amely 2020 márciusa óta zárva volt, kinyithatja kapuit. Nem lesz kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, nem korlátozzák az asztaltársaságok létszámát, és ezentúl a pultnál is lehet majd

Megtarthatók lesznek az esküvők, céges ünnepségek, koncertek, fesztiválok. A vásárok, kongresszusok, kulturális és sportrendezvények esetében nem korlátozzák a résztvevők, illetve a közönség számát, és mind kültéren, mind zárt terekben eltörlik a maszkviselési kötelezettséget.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 59 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 650 412 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 173, az intenzív kezelésre szorulók 60-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon nem halt bele senki, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 702 maradt. A betegségből felgyógyultak száma 637 751.