Kijöttek a rendeletek: 5,5 millió beoltott után nem kell maszk a boltokban, buszon, védettségi nélkül mehetünk moziba, étterembe

Kijöttek a rendeletek: 5,5 millió beoltott után nem kell maszk a boltokban, buszon, védettségi nélkül mehetünk moziba, étterembe

Mint megírtuk, a múlthét csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte a korlátozások feloldásának menetét, amint elértük az 5,5 millió beoltottat. Mint ismert: jelenleg 5 millió 493 ezer kapott oltást Magyarországon.
 

5,5 millió beoltottnál eltörlik a kötelező maszkviselést, védettségire sem lesz szükség éttermekben és szállodákban

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón közölte a korlátozások feloldásának menetét. Ha meglesz az 5,5 millió beoltott, a kormány megszűnteti a kormány a maszkhasználatot, illetve nem kell védettségi igazolvány az éttermekben, szállodákban, nem lesz szükség a maszkhasználatra a belső terekben. A védettségi igazolványra tömegrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon, sportrendezvényeken és éjszakai rendezvényeken lesz szükség.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az alábbi új szabályok lépnek életbe 5,5 millió beoltott után:

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is be lehet majd menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, lakodalom esetén pedig a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • Az egyetemek és a főiskolák is visszatérnek a jelenléti oktatásra.