Az egészségügyisek szombati tüntetését az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is támogatja

Az egészségügyisek szombati tüntetését az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége is támogatja

Ahogy az már ismeretes, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Nagygyűlést szervez szombat reggel 10 órára, a Hősök terére. A politikamentesnek szánt rendezvény célja, hogy a Kamara tagjai felhívják a döntéshozók figyelmét arra a fokozódó elégedetlenségre, ami a szakdolgozók körében tapasztalható. 

Új szolgálati jogviszony: utcára vonulnak az ápolók július 31-én a továbbra is alacsony bérük miatt

Demonstrációt hirdetett július 31-re a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara - számolt be a Népszava. A lap azt írja, az elégedetlenség oka, hogy az új szolgálati jogviszony bevezetése az ápolókra terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok tekintélyes béremeléshez jutottak. Július 31-én a budapesti Hősök terére hirdetett demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).

A több tízezer tagot számláló országos szakmai érdekképviseleti szervezet felhívása szerint 

"az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot".

Emélkeztetnek, egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit – sem a tárgyalóasztaloknál, sem levélben.

Indoklásuk szerint a döntéshozók nem mutatnak nyitottságot, így a szervezett nagygyűlés immár segélykiáltás is egyben – érvelnek.

Az OSZSZ is támogatja a demonstrációt

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) szintén támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) demonstrációját – jelentette be csütörtöki közleményében az OSZSZ.

Hivatalos: szeptembertől kötelező a koronavírus elleni vakcina az egészségügyben, akinek nincs, azt kirúgják

A legfrissebb Magyar Közlönyben hivatalossá vált az a kormányrendelet, amely kötelezővé tenné az egészségügyben a koronavírus elleni védőoltás igénybevételét. A szöveg szerint ezentúl alapellátást, ügyeleti ellátást, járóbeteg-szakellátást, diagnosztikát, fekvőbeteg-szakellátást, mentést igénylő ellátást, betegszállítást, bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátást, fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátását (dolgozók és fogvatartottak alapellátását), valamint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást nem végezheti el olyan személy, aki a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást nem vette fel.

A MESZK július 31-én esedékes tüntetése kapcsán kifejezte szolidaritását az OSZSZ, melynek tagjai a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség, és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete is. Leszögezték:

Időszerűnek tartjuk a nagygyűlés megszervezését, mert már nem elég csak a tárgyalóasztalnál hangot adni a munkavállalók egyre nagyobb elégedetlenségének.

Az érdekképviseleti tevékenységet ellátó szövetség készen áll további aktív együttműködésre is, mivel az egészségügyben működő kamarákat természetes szövetségeseinek tekinti.

Mint indokolják, az egészségügyi munkavállalók az elmúlt másfél évben, a járvány alatt, hihetetlen elhivatottságról és teherbírásról tettek tanúbizonyságot. Az OSZSZ véleménye szerint

ugyanakkor jelentős béradósság halmozódott fel ezen idő alatt a változó mértékű, vagy ki sem fizetett "COVID-pénzek", a túlmunka elszámolása, a ki nem fizetett kockázati pótlék következtében. 

Az sem tántorította el a többséget attól, hogy gyakorolják hivatásukat, amikor a járvány közepén egy, a jogaikat korlátozó törvényt fogadott el az Országgyűlés. A jogviszony változás nem járt a szakdolgozók számára semmilyen előnnyel 

– idézték fel, hozzáfűzve azt is, hogy az egészségügyi ágazat továbbra sem vonzó a munkavállalók, különösen a fiatalok számára.

Ezért az OSZSZ és tagszakszervezetei részt vesznek a szombati nagygyűlésen és támogatják azt.