Az elszállt építőanyag-árak miatt országszerte razziázik a GVH

építőanyag
Építőanyag kínálat a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) építőanyag telepén. A 25 éves cég áruházában és tüzép-telepén - 50 ezer négyzetméteren - csaknem 100 ezer terméket kínál a lakosság és az építőipari vállalkozók, kivitelezők részére. A Családok Ott
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) különböző tüzépeken helyszíni kutatásokat tart sorozatban. Mint friss közleményükben írják, erre azért van szükség, mert a versenyhatóság „a rajtaütések során országszerte gyűjtött” adatokat a strukturális piaci problémák feltárásához.

A versenyhivatal szakemberei Győr-Moson-Sopron, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében, illetve a fővárosban szálltak ki kis- és nagykereskedelmi vállalkozásokhoz annak érdekében, hogy információt szerezzenek az építőipari krízishelyzetet okozó esetleges visszásságok felszámolásának elősegítésére.

Az ágazati vizsgálat fontos eleme, hogy a hatóság feltárja a vizsgált piac teljes vertikumát, vagyis végigkísérhesse egy termék “életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig – jelezte a GVH.

A vizsgálat külön kiterjed a közös beszerzési társulásokra és franchise rendszerekre.

„Ezek az építőanyag-kereskedőket tömörítő vállalkozások azért jöttek létre, hogy együttes piaci erejük révén, közös beszerzésekkel nagyobb kedvezményeket és versenyképes árakat harcoljanak ki a gyártóktól. A versenyhatóság a helyszíni kutatások után, a gyorsított ágazati vizsgálat szűk határidején belül a piac esetleges strukturális problémáinak feltárásával és elemzésével folytatja munkáját” – írták a közleményben.