Továbbra sincs előrelépés a Farkas Flóriánhoz kapcsolódó sikkasztás ügyében

Továbbra sincs előrelépés a Farkas Flóriánhoz kapcsolódó sikkasztás ügyében

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő július végén írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez a Híd a munka világába programmal kapcsolatos nyomozás állásával kapcsolatban, ahol rákérdezett Farkas Flórián érintettségére is.

Ahogy az Alfahíren arról korábban beszámoltunk, 2016 óta nem sikerült lezárnia az ügyet az ügyészségnek, annak ellenére, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) már több éve nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint a támogatásokat elsikkasztották.

A programmal kapcsolatos botrány azután robbant ki, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő 2015-ben nyilvánosságra hozta, hogy az Országos Roma Önkormányzat az 1,6 milliárd forintos uniós támogatást drága autókra és ingatlanra költötte. Az EMMI 2015 végén egy belső vizsgálat nyomán lezárta a programot, az ORÖ-nek azonban csak 300 millió forintot kellett visszafizetnie, a maradék 1,3 milliárd forintot az állam átvállalta tőlük.

Farkas Flórián, aki 2011 és 2014 között az ORÖ elnökeként a programmal kapcsolatos szerződéséket aláírta, azóta is a Fidesz országgyűlési képviselője, miután a 2018-as országgyűlési választáson a Fidesz listájáról újra mandátumot szerzett. Mindeközben a magyar hatóságok ki sem hallgatták még az üggyel kapcsolatban a mentelmi jogára való hivatkozás miatt.

A legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére adott válaszában elhárította magától a válaszadás kötelezettségét, mivel tájékoztatása szerint a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya folytatja, nem az ügyészség. Így arra sem kaphattunk választ, hogy pontosan mikorra várható a nyomozás lezárása és hogy tervezik-e kikérni az Országgyűléstől Farkas Flórián mentelmi jogát kihallgatás céljából.