Széles körű együttműködéssel készül az új magyar musical, a Vadak Ura

Vadak Ura
Dobos Zoltán / Alfahír

Sajtónyilvános olvasópróbát tartott hétfő délután a Vadak Ura című musical alkotóstábja, melyre portálunk is meghívást kapott. Vona Tibor kreatív ötletgazda, producer ünnepnek nevezte az eseményt, mert – mint fogalmazott –

egy független produkciós iroda számára ünnep, ha a Covid viszontagságos, közel másfél éve után pénzügyileg, logisztikailag össze tudja úgy szervezni magát, hogy – stílszerűen, ha már erdőben játszódik – egy ekkora nagy fába belevágja a fejszéjét.

A producer ismertette, az előző nagy művük, a Tesla bemutatója után öt nappal teremtődött meg a Vadak Ura gondolata, hogy egy családi nagymusicalt alkossanak.

Vona aláhúzta, egy ekkora munkához szövetségesek is kellenek, itt említette meg a Pataki András által vezetett Soproni Petőfi Színházat, akik több szempontból is felvállalták ennek a közös ügynek a gondozását, valamint a Magyar Természettudományi Múzeumot, akik ugyancsak a projekt mögé álltak. Megjegyezte azt is, a darab október közepi sajtóbemutatója egyúttal a Természeti és Vadászati Világkiállítás zárógálája is lesz.

Vona Tibor producer, kreatív ötletgazda, jobbján Sebestyén Áron zeneszerző, balján Pataki András rendező
Dobos Zoltán / Alfahír

Vona Tibor az alkotói stáb bemutatása során hangsúlyozta, ötletei három ember szűrőjén mennek keresztül, és akkor lesz belőlük megvalósítás, ha mindhárman igent mondanak. Ez a három ember – ahogy a Tesla esetében – most is tagja az alkotói csapatnak: Egressy Zoltán szövegkönyvíró, Sebestyén Áron zeneszerző és Müller Péter Sziámi dalszövegíró-dramaturg.

Mellettük Pataki András nemcsak a koprodukciós társulat igazgatójaként, hanem a darab rendezőjeként is feltűnik a színlapon. Vona Tibor kiemelte, a műhöz az egész országban mindössze egyetlen jelmezgyártó-tervező volt, aki a kitűzött határidőkre és minőségben vállalta az ő jelmezvízióinak kivitelezését: Zséli Csilla. Az olvasópróbán jó néhány jelmezt be is mutattak, így nekünk is alkalmunk nyílt megcsodálni ezeket a szó szerint műalkotásnak nevezhető darabokat.

A jelmezek igazi műalkotásoknak tűnnek
Dobos Zoltán / Alfahír
MIndössze egyetlen jelmeztervező vállalta a munkát
Dobos Zoltán / Alfahír

A Vadak Ura koreográfiáját az ExperiDance-ből is ismert táncos házaspár, Benkő-Morvai Veronika és Benkő Dávid fogják megalkotni, míg a Tesla vizuális látványvilágában már nagyot alkotó Forward Productions fog elkápráztatni a Vadak Urában is, képviselőjükkel, Kiss Jenővel Vona „képről képre, kockáról kockára” haladnak, és hozzák elő „a csodát” – fogalmazott a mű ötletgazdája.

A díszlet zömét ismét hatalmas LED-falak fogják megjeleníteni
Dobos Zoltán / Alfahír

Vona Tibor azt mondta, nagyon óvatosan bánna a mese szóval, mivel ők egy családi musicalt szeretnének alkotni, ahol a felnőttek is jól érzik magukat, ahol

a fáradtan hazatérő apuka (…) az első felvonás után ott üljön mint egy lelkes néző, a második felvonás után pedig mint rajongó.

Végül Vona Tibor megilletődve bemutatta a „generációváltást”, a Soproni Petőfi Színház koprodukciós partnerérek, a TBG Productionnak ügyvezető igazgatóját, Krisztián nevű fiát, aki – mint mondta – az ő életművétől nemhogy távolodna, hanem inkább közeledik, és kellő alázattal egyre jobban be szeretne kerülni az alkotói világba.

Pataki András, aki – mint láttuk – rendezőként és koprodukciós partnerként is közreműködik a Vadak Ura megalkotásában, a partnerekkel való együttműködést méltatta. Úgy vélte, a színházművészetben paradigmaváltásra van szükség, egy olyan összefogási képességre, amely az adott produkciókat szolgálja. Rámutatott, ők például a soproni színházban nem tudnak hosszú távon műsoron tartani egy produkciót, ha egy mű ötvenegynéhány előadást megél, akkor az már óriási siker.

A mostani darab viszont több évig fog futni, ezalatt több százszor fogják előadni

– vélte.

Pataki András rendező, tőle balra Egressy Zoltán író és Vona Krisztián, a TBG Production ügyvezetője
Dobos Zoltán / Alfahír

Pataki András azt is kiemelte, egy új magyar ősbemutatóról van szó. Ismertette, az alkotói stáb egyharmadát a Soproni Petőfi Színház adja, ez ismét az együttműködés sikerét bizonyítja. Aláhúzta, a produkció kettes, de leginkább hármas szereposztásban készül, ugyanis a színházi egyeztetések kihívás elé szokták állítani az értékesítést, így „üzembiztosan bemutathatóvá válik mindig és mindenhol”.

A Vadak Ura alkotói gárdájának két oszlopos tagja, Vona Tibor, valamint Pataki András a készülő műről, annak cselekményéről portálunknak májusban exkluzív interjút is adott, melyet itt olvashatnak:

A Vadak Ura állatos musical, de emberibb történet lesz, mint ha emberekről szólna

Vadak Ura - The Covenant címmel újabb nagyszabású musical bemutatójára készül a Nikola Tesla - Végtelen energia című show alkotócsapata. A TBG Production, a Soproni Petőfi Színház és a Magyar Természettudományi Múzeum együttműködésével készülő új mű éppoly látványosnak ígérkezik, mint az előző alkotás.

A sajtótájékoztatón Pataki András be is mutatta a szereplőgárdát, valamint a korrepetitort, Fehér Adriennt, illetve a rendező munkatársát, Vári Jánost is. Rendezői gondolatként azt mondta, a tánc- és mozgásrendszernek lesz egy szisztematikus hálója, amire felépítik az előadást, át fogja szőni azt, valamint találkozik a prózai jelenetekkel is. Az elkövetkező néhány hét műhelymunkájának zöme az lesz, hogy a fellépő művészekkel, így a táncosokkal és színészekkel felépítik azt az érzelmi kommunikációs háttérnek azt a mozgásrendszerét, ami az előadás vázát adja majd. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy lesz jó pár olyan cselekvő alapelem, melyet „legyártanak” előre, és azt az adott figura felépítésekor használni tudják.

A készülő produkcióból a résztvevők ízelítőként A klán az első című dalt is meghallgathatták, amelyet Pesák Ádám és Makrai Pál adott elő.

A Vadak Ura díszbemutatója október 14-én lesz, a premierhétvége pedig október 15-17., melyre már megvásárolhatók a jegyek is.

Agyar, a fiatalos lendület

A Teslában címszerepet, és most is főszerepet kapott Pesák Ádámmal az olvasópróba szünetében alkalmunk nyílt beszélgetni az új produkcióról és a karantén alatti művészéletről is. Mint mondta, számára nagy megtiszteltetés, hogy a Tesla után újabb bizalmat kapott az alkotói gárdától. Kiemelte, ez a csapat egyszer már készített egy sikeres darabot, és bízik benne, hogy a Vadak Ura is hasonló sikereket fog elérni.

Kérdésünkre elmondta, a karantén miatti zárást, hogy a Teslát szó szerint próba közben kellett félbehagyni, először fel sem fogta. Az idő haladtával látták, hogy ez jó ideig így fog tartani, nem tudnak sem próbálni sem színpadra lépni.

A karantén időszakát nehezen élte meg, mert a Teslát „szerelemgyerekeként” szerette, azt a karaktert pedig minél több embernek szerette volna megmutatni. Ám az a produkció az egészségügyi zárlat miatt nem futott sokáig. A művész elmondta, ezt az időszakot arra használta ki, hogy különböző területeken elkezdte fejleszteni magát, de nagyon-nagyon várta az újrakezdést.

Az online előadásokról azt mondta, az Operettszínházzal felvették a Pendragon-legendát és az István, a királyt is, de elárulta, az az élő előadáshoz képest egész más, miniatűrebb színjátszást igényel. „És nagyon-nagyon hiányzik a közönség, a reakciók, hogy ott vannak az emberek, reagálnak, egy poén úgy csapódik-e le, vagy úgy nem – fejtette ki. – A közönség visszajelzéséből tanulunk folyamatosan mi is, és így fejlődik tovább a karakter.”
Agyar szerepében Pesák Ádám
Dobos Zoltán / Alfahír
Az Agyar szerepét firtató kérdésünkre Pesák Ádám elárulta, a fiatalos lendület, a harapni vágyás a fő jellemvonása. „Vissza akarja hozni a családnak a becsületét, vissza akarja rakni a klánt arra a helyre, ahová valójában valók. Megküzd mindenkivel, hogy ezt végre is hajtsa. Igazságérzete van, és azért képes vitába is szállni” – mondta az általa alakított karakterről.

(Sebestyén Áron–Egressy Zoltán–Müller Péter Sziámi–Pataki András: Vadak Ura – The Covenant. RaM Színház. Fsz.: Pesák Ádám / Ódor Kristóf / Papp Attila; Magyar Viktória / Békefi Viktória / Fekete Kovács Veronika. Premier: 2021. október 14.)