Karácsony vétója után bepipult a kormány, benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

Karácsony vétója után bepipult a kormány, benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

Nemrég írtunk arról, hogy lapinformációk szerint egyelőre leállt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának előkészítése annak ellenére, hogy kormányhatározat és törvény is született a feladatok kapcsán, sem az állami projektcég, sem a leendő egyetem vagyonkezelő alapítványa nem alakult meg.

Úgy tűnik, Karácsony Gergely az atlétikai világbajnokság fővárosi támogatásának tegnap belebegtetett vétója felbosszantotta a kormányt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki közleményéből ugyanis azt írja:

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására.

Felrúgta a megállapodást a kormány, Karácsony Gergely elkaszálja az atlétikai vébét

A Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejére kitűzött ülésén Karácsony Gergely az atlétikai világbajnokság fővárosi támogatásának visszavonását terjeszti elő - közölte a főpolgármester csütörtökön. Karácsony Gergely Facebookon közzétett videójában a döntést azzal magyarázta, hogy a magyar kormány megszegte azt a 2019-es megállapodást, melynek értelmében a kormány támogatja a Diákváros program megvalósítását, cserébe Budapest hozzájárul az atlétikai vébéhez.

Az ITM közölte azt is, hogy az alapítvány feladata az előkészítés,

a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni.

Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött.

A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

A testület tagja továbbá

  • Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó,
  • Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója,
  • Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó,
  • és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

Szerintük a tervezett fejlesztés megvalósulása esetén a magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnének diplomát a nemzetközi élvonalba tartozó intézményben. "A Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat" - írják.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés

– zárják közleményüket.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejére kitűzött ülésén az atlétikai világbajnokság fővárosi támogatásának visszavonását terjeszti majd elő, válaszul arra, hogy szerinte a magyar kormány megszegte azt a 2019-es megállapodást, mely szerint az atlétikai vébével párhuzamosan megépülhet a Diákváros is. Utóbbi helyén akarja a kormányzat a kínai Fudan egyetemet felhúzni.

Karácsony Gergely júliusban közérdekű adatigénylés keretében kérte ki azokat a kormányzati anyagokat, amelyek alapján a Diákváros helyére a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszát akarja felépíteni a kormány. Ezeket meg is kapta, csakhogy azok totálisan olvashatatlanok voltak, mivel az oldalakon szereplő sorok nagy részét kisatírozták.

Az ügyben ezt követően népszavazási kezdeményezést is benyújtott Karácsony, amit aztán az NVB jogi trükközéssel visszapattintott, ezt követően a főpolgármester online aláírásba kezdett.