Áll a Fudan kampuszának előkészítése

Áll a Fudan kampuszának előkészítése

Leállt a Fudan Egyetem budapesti kampuszának előkészítése - írja a Hvg.hu. Bár kormányhatározat és törvény is született a feladatok kapcsán, sem az állami projektcég, sem a leendő egyetem vagyonkezelő alapítványa nem alakult meg.

A nyári szünet utolsó, június 15-én tartott parlamenti ülésén szavazták meg, hogy létrehozzák a projektet előkészítő törvénycsomagot, azóta viszont nem történt előrelépés a kiszemelt helyszínen. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcég a cégbírósági adatok szerint egyelőre nem jött létre, és mostanáig a kormány sem hozta létre a vagyonkezelő alapítványt sem - teszi hozzá a lap. A Hvg.hu ezzel kapcsolatban kereste az MNV-t és a kormányt is, de választ még nem kaptak.

Akad azonban egy magyar kisvállalkozás 3 milliós jegyzett tőkével (Fudan Magyarország Kft.), aminek szerepéről eddig nem sok mindent lehet tudni. Csak annyi biztos, hogy a magyar kormány és a kínai Fudan Egyetem között kötött stratégiai megállapodás nevesíti. Az ITM kérdésre válaszolva elmondta,

a társaság a kampuszfejlesztés támogatójaként a jövőben képzési akkreditációs folyamatokban, magyar egyetemekkel, kutatóintézetetekkel közös együttműködések előmozdításában nyújthat segítséget a Fudan Hungary Egyetemnek.

Karácsony Gergely júliusban közérdekű adatigénylés keretében kérte ki azokat a kormányzati anyagokat, amelyek alapján a Diákváros helyére a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszát akarja felépíteni a kormány. Ezeket meg is kapta, csakhogy azok totálisan olvashatatlanok voltak, mivel az oldalakon szereplő sorok nagy részét kisatírozták.

Az ügyben ezt követően népszavazási kezdeményezést is benyújtott Karácsony, majd online aláírásba kezdett.