Karácsony Gergely "jövővédő" népszavazássa is öt kérdésből állna, odatennék Orbáné mellé

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én
MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán több részletben jelentett be népszavazási kérdéseket, előbb hármat, majd újabb kettőt. Így összesen öt kérdést nyújtottak be ma az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselőivel együtt a Nemzeti Választási Bizottságnak, ezek a következők:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Karácsony Gergely "jövővédő népszavazásnak" nevezte a beadványt, és azt szeretnék elérni, hogy ugyanarra a lapra kerüljenek a kérdések, mint az Orbán Viktor által bejelentettek, mert úgy olcsóbb, és a pénzt a kormány már úgyis elkölti az egyébként céltalan kérdéseire.

A főpolgármester szerint a miniszterelnök által bejelentett népszavazás szánalmas, mert olyan kérdésekből áll, amire úgyis mindenki nemet mondana, és törvényileg eddig is tiltottak voltak, tehát nincs értelmük.