NATO-hadgyakorlat kezdődik Csehországban magyar részvétellel

Gripen
Kép: MTI/Bús Csaba

NATO-hadgyakorlat kezdődik hétfőn Csehországban a katonai szövetség nyolc tagállama, köztük hazánk légierejének részvételével - adta hírül az MTI.

Az Ample Strike fedőnévre hallgató hadgyakorlaton a cseh légierőn kívül nyolc ország - az Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Szlovákia - légiereje képviselteti magát. A magyar hadsereg pilótákkal és JAS-39 Gripen vadászgépekkel vesz részt a hadgyakorlaton - olvasható a cseh hadsereg honlapján megjelent közleményben.

A vendéglátó cseh hadsereget mintegy 500 katona képviseli, míg a külföldi légierők 200 katonát küldtek a hadgyakorlatra.

A több helyszínen zajló műveletekben - szeptember 6-tól 19-ig - a részt vevő katonai alakulatok a légierők személyzetének együttműködését fogják gyakorolni különböző helyzetekben.

A közlemény szerint a gyakorlaton a csehek és a magyarok JAS-39 Gripen vadászgépei mellett cseh L-159 Alca vadászgépek, Mi-24 harci helikopterek, a németek Learjet gépei, a hollandok L-39C gépe lesznek láthatók, míg az Egyesült Államokból F-15 vadászgépek, KC-135 üzemanyag-szállító gép, illetve egy pilóta nélküli MQ-9 Reaper repülőgép érkezett a hadgyakorlatra Csehországba.

Az amerikaiaknál is több fegyvert vásárolt a magyar kormány a németektől

Az utóbbi időszakban Magyarország és az Egyesült Államok költött a legtöbbet német fegyverekre - írja a 444 a német gazdasági minisztérium adatai alapján. 2017 októbere óta tartó kormányzati ciklusban a német hadiipar 22,5 milliárd eurót keresett, amihez csak Magyarország 2,66 milliárddal járult hozzá, ezzel megelőzve még az Egyesült Államokat is (2,36 milliárd euró).