Előválasztás: egy hangfelvétel szerint Szabolcsban össze akart játszani a Fidesszel az MSZP a Jobbik jelöltje ellen

Előválasztás: egy hangfelvétel szerint Szabolcsban össze akart játszani a Fidesszel az MSZP a Jobbik jelöltje ellen

Belenyúlhat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületének előválasztási eredményébe a Fidesz, elérve, hogy ne a jobbikos Földi István, hanem a szocialista Papp Ildikó nyerjen – legalábbis erre enged következtetni egy, a 24.hu birtokába jutott hangfelvétel.

A titokban, egy utcai standolás alkalmával készült felvételen egy Jakab Tímea nevű helyi DK-s aktivista beszélt arról, hogy az előválasztáson a Fidesz segítséget nyújt az MSZP-nek úgy, hogy a kormánypárt a szimpatizánsait küldi, hogy szavazzanak Papp Ildikóra. A körzetben a jobbikos Földi Istvánt, volt kocsordi polgármestert az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatja, míg az MSZP-s Papp Ildikót a DK és a Párbeszéd segíti.

A hangfelvételen a DK-s aktivista a Fidesz helyi országgyűlési képviselőjét, a korrupciógyanús ügybe keveredett Kovács Sándort a „haverjának” nevezte, de kiderült az is, hogy a DK-s párttag volt férje, az MSZP választókerületi elnöke, Halmi József is gyermekkori barátja a fideszes politikusnak.

A jobbikos Földi István szerint az ügyben a legnagyobb felelősség az MSZP-t terheli, és reméli, hogy egyedi esetről van szó. Szerinte a szocialistáknak vissza kellene léptetniük a jelöltjüket, és megszüntetni a párttagságát, mert csak így lehet megtartani az ellenzéki szavazók bizalmát

– olvasható a cikkben.

A DK a botrányra úgy reagált, soha nem működnek együtt a Fidesszel, az említett együttműködés is kizárt. Ha igaz lenne, akkor annak természetesen következményei lesznek, ilyen magatartás a pártból való kizárást vonja maga után.

Az MSZP azt közölte, a pártban zéró tolerancia van a Fidesszel való, a választásokat vagy az előválasztásokat bármilyen módon, bármilyen szinten befolyásoló együttműködéssel kapcsolatban. A hangfelvételt nem ismerik, de szerintük nincs valóságalapja annak, amit a DK tagja állít.

A Jobbik viszont megdöbbentőnek és botrányosnak nevezte, hogy szövetségesük helyi jelöltje és emberei „a Fidesszel együttműködve akarják elárulni és elcsalni az előválasztást, és ezáltal végeredményben megakadályozni a valódi rendszerváltást, illetve a kormányváltás utáni elszámoltatást”.

A lapnak azt írták, ezt az ügyet az MSZP úgy tudná megnyugtatóan rendezni,

ha példát mutatna, és azonnali hatállyal visszahívnák a jelöltségtől az előválasztás tisztaságát bemocskoló, a kormányváltás ügyét eláruló Dr. Papp Ildikót, és kizárnák pártjából őt, illetve a botrány további érintettjeit.

Az Alfahír pár nappal ezelőtt számolt be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületében a Jobbik országjárásáról, melynek során a jobbikos jelölt Földi István Jakab Péter miniszterelnök-jelöltet fogadta.