PegaPoll-felmérés: szoros holtverseny Jakab Péter és Dobrev Klára között

PegaPoll-felmérés: szoros holtverseny Jakab Péter és Dobrev Klára között

Szeptember 25-ével lezárult az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre vonatkozó PegaPoll-felmérés, amelyet csaknem húszezren, összesen 19 938-an töltöttek ki.

Felmérés: Jakab Péter jelenleg a leginkább támogatott ellenzéki miniszterelnök-jelölt

A PegaPoll nevű szavazási platform értékelése alapján Jakab Pétert, a Jobbik elnökét tartják a leginkább konszenzusos jelöltnek. Őt követi - kevéssel lemaradva - Karácsony Gergely a második, míg Dobrev Klára a harmadik helyen. A felmérem.hu oldalon közzétett mintát a KSH és egy pártpreferenciára vonatkozó közvélemény-kutatás alapján súlyozták - életkor, nem és pártpolitikai szimpátia szerint - annak érdekében, hogy az eredmények minél inkább reprezentatívak legyenek.

Rangsorolásos szavazás

A PegaPoll most befejeződött online szavazásának innovatív eleme a preferenciális, azaz rangsorolásos módszertanban rejlik, ez alapján – a pontszámokkal korrigálva – a szavazók Jakab Pétert (38 665 pont) tartják a leginkább konszenzusos jelöltnek – ahogy az már időközben is kiderült előzetes eredményeikből. 

A Jobbik jelöltjét követi – kevéssel lemaradva – Karácsony Gergely (35 981 pont) a második, Dobrev Klára (34 996 pont) a harmadik helyen. 

Hagyományos módszer

A közvélemény-kutató platform frissen publikált eredménye szerint amennyiben a felmérés a hagyományos választási eljárásokat követné – azaz mindenkinek mindössze egy szavazata lenne, amit az általa legalkalmasabbnak tartott jelöltre adhat le, ami a mostani, preferenciális módszertan szerint praktikusan az első helyre sorolt jelöltet takarja –, akkor:

Jakab Péter (31,12% – 3384 szavazat) és Dobrev Klára (31,08% – 3380 szavazat) szinte holtversenyben végeztek az első helyen mindössze négy század százalékpontnyi különbséggel, Karácsony Gergely pedig 21,34 százalékkal és 2321 ponttal a harmadik a mezőnyben. 

Mindez alapján az előválasztás második fordulójába a három esélyesként továbbjutó jelöltként is a fenti személyeket nevezte meg a kutatás, míg Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András szerepel a negyedik, illetve az ötödik helyen.

A hagyományos módszer szerint az életkori különbségek azt mutatják, hogy bár az 56-65 éves korosztály és az ennél idősebbek körében Dobrev Klára kapta a legtöbb pontot, de a fiatalabb, a 18-25 éves, a 26-35 éves, a 36-45 éves, és a 46-55 éves korosztályokban egyhangúlag Jakab Péter vezet. Ami pedig a nemek szerinti megoszlást illeti, a nők körében Dobrev Klára a legnépszerűbb jelölt, őt követi Jakab Péter és Karácsony Gergely. A férfiaknál azonban szintén Jakab támogatottsága felülreprezentáltabb.

Megjegyzik, a reprezentatív eredmény érdekében a mintát a KSH és egy pártpreferenciára vonatkozó közvélemény-kutatás alapján súlyozták – életkor, nem és pártpolitikai szimpátia szerint.

Závecz-IDEA: Jakab-Dobrev verseny, hajszállal vezet a Jobbik miniszterelnök-jelöltje

Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna? - hangzott el a kérdés a Závecz Research június 21-e és június 30-a között folytatott 1200 fős, reprezentatív közvélemény-kutatása során, melyet az IDEA Intézet elemzett az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek pillanatnyi támogatottsága, ismertsége és imázsképe szempontjából.