Az előválasztás egyéni körzeteinek eredménye alapján kimondható, hogy a Jobbik jelöltjei nélkül nincsen kormányváltás

Az előválasztás egyéni körzeteinek eredménye alapján kimondható, hogy a Jobbik jelöltjei nélkül nincsen kormányváltás

Rendkívül hosszú szavazatszámlálási procedúra után végül megszületett az ellenzéki előválasztás végeredménye, ahol Dobrev Klára nyerte meg az első fordulót, a végleges számok így néznek ki:

  1. Dobrev Klára: 214 319 szavazat (34,76%)
  2. Karácsony Gergely: 168 396 szavazat (27,31%)
  3. Márki-Zay Péter: 123 453 szavazat (20,02%)
  4. Jakab Péter: 86 909 szavazat (14,10%)
  5. Fekete-Győr András: 20 944 szavazat (3,40%)
A végleges adatok alapján világosan látszik, hogy azok tudtak bejutni a második fordulóba, akik elsősorban a fővárosban és a nagyvárosokban voltak erősen, mivel itt volt a legnagyobb a részvételi arány. A 2022-es választás azonban nem itt, hanem a vidéki kistelepüléseken fog eldőlni, ahová most sok esetben nem jutottak el az előválasztási sátrak sem.

Jakab: „Előválasztást lehet nyerni a fővárosból, de választást csak vidékről lehet nyerni"

Az előválasztás első eredményeinek közzététele óta először szólalt meg Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A pártvezető először köszönetet mondott az előválasztáson résztvevő választóknak, illetve a rá szavazóknak, majd a szervezőknek, lebonyolítóknak, szavazatszámlálóknak, végül pedig a kampányoló párttársainak is háláját fejezte ki.

A négy választókerületben (Somogy 2., Békés 4., Jász 3., Szabolcs 5.) is az első helyen végző Jakab Péter, a Jobbik elnöke már korábban jelezte, hogy bárki is fog győzni végül, azt teljes mellszélességgel fogja támogatni a kormányváltásért vívott küzdelemben, mivel őt nem a pozíció érdekli, hanem az, hogy az ellenzéki összefogás együtt maradjon és megvalósuljon a kormányváltás.

Mindeközben a második fordulóba bejutó ellenzéki miniszterelnök-jelöltek és pártjaik között már elindult az alkudozás és az üzengetés.

A valós erőviszonyok így az ellenzéken belül nem a miniszterelnök-jelölti küzdelemből, hanem az egyéni képviselőjelöltek versenyében látszódnak igazán, ahol a következőképpen végeztek az egyes pártok:

  • DK: 32 jelölt
  • Jobbik: 29 jelölt
  • MSZP: 18 jelölt
  • Momentum: 15 jelölt
  • Párbeszéd: 7 jelölt
  • LMP: 5 jelölt

Láthatjuk tehát, hogy az ellenzék legerősebb pártja a DK mellett a Jobbik, őket leszakadva követi a többi párt. A 106 egyéni körzet eredményei mellett azonban azt is meg kell vizsgálnunk, hogy ezek közül melyek azok a körzetek, ahol komolyabb esélye van az ellenzéki összefogás jelöltjeinek legyőzni a kormánypártot, hiszen végső soron itt dőlhet majd el a kormányváltás 2022-ben.

A 2018-as választás eredményeiből kiindulva 40 olyan körzetet azonosíthatunk, ahol nagy eséllyel a kormánypártok jelöltjei fognak győzedelmeskedni, ide tartozik például a csornai választókerület (Győr-Moson-Sopron megye 3.), amely az ország legfideszesebb körzete, 2018-ban majdnem 64 százalékot kapott itt a Fidesz jelöltje.

A 66 fennmaradó körzetből 40 nevezhető a korábbi választási eredmények alapján olyan körzetnek, amely feltétlenül kötelező az ellenzéki pártok számára a kormányváltáshoz. Ebben a körben a DK mellett a Jobbik az a párt, amelynek a jelöltjeire alapvetően vár az a feladat, hogy 2022-ben biztosítsák ezeket a körzeteket a kormányváltó erők számára. Mindkét pártnak 10-10 jelöltje lesz majd ezekben a körzetekben, a Jobbik részéről Kálló Gergely dunaújvárosi körzetén kívül, aki a 2020-as, időközi választáson aratott magabiztos győzelmének köszönhetően inkumbensként vághat neki majd a 2022-es választásnak, ezek mind olyan körzetek, ahol jelenleg fideszes képviselő a hivatalban lévő, így ezek elnyerése kulcsfontosságú lesz a parlamenti többség megszerzéséhez. Ilyen kormánytöbbséget leváltó jelölt lehet a teljesség igénye nélkül Békéscsabán Stummer János vagy Dél-Békésben Szabó Ervin. Az MSZP például ezzel szemben szinte kizárólag már meglévő székeit próbálja majd megvédeni ebben a körben, de a Borsod 2. választókerületben induló Varga László is annak ellenére, hogy jelenleg nem ő a körzet képviselője, a 2014-es országgyűlési választáson már nyert ott fragmentált ellenzéki indulás mellett.

Stummer János: egység, szervezettség, elérhetőség, alázatos munka, figyelmes közszolgálat a recept

Az ellenzéki előválasztási adatok alapján Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője nagyot nyert a békéscsabai központú Békés megye 1-es számú választókerületben. A végeredmény Stummer János (Jobbik-DK-Momentum-LMP-MMM) 4621 szavazatot kapott, az MSZP-Párbeszéd által támogatott jelölt, Miklós Attila 1323 voksot húzott be. A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke Facebook oldalán hosszú posztban írt az eredményről.

A maradék 26 körzet pedig azok a sokat emlegetett csatatérkörzetek, ahol eldőlhet a jövő évi országgyűlési választás kimenetele. Itt a DK mellett szintén a Jobbiknak juthat nagyon komoly szerep, mivel 6 olyan jelöltje is lesz a pártnak 2022-ben, akikre az a nehéz feladat vár, hogy megverjék a körzet kormánypárti képviselőjét ezekben az ellenzék számára nehezebb terepnek számító körzetekben. Ide tartozik például a Jobbik egyik alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita siófoki körzete vagy az időközi választáson egyszer már diadalmaskodó Rig Lajos tapolcai választókerülete.

Potocskáné Kőrösi Anita: Csak együtt sikerülhet a kormányváltás 2022-ben

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője nyerte meg Somogy megye 4. számú választókerületét az ellenzéki előválasztáson. A választókerület végeredménye az Országos Előválasztási Bizottság tájékoztatása szerint: 1. Potocskáné Kőrösi Anita | Jobbik | Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, ÚVNP, MMM | 2984 | 66,06% 2.

A fentiekhez hasonlóan látja a helyzetet a Republikon Intézet mai napon nyilvánosságra hozott gyorselemzése, amelyben a szerzők arra a megállapításra jutnak, hogy az ellenzéki mezőnyből kiemelkedik a DK és a Jobbik, amelyek a listás eredmények nélkül is körülbelül 15, illetve 13 képviselőre számíthatnak majd 2022-ben, így ezek a pártok lehetnek a meghatározóak a 2022-es választás után a jelenlegi ellenzéki pártok közül függetlenül attól, hogy ki lesz végül a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.