Szigorítana a járványügyi intézkedésein a főváros

Szigorítana a járványügyi intézkedésein a főváros

A Fővárosi Operatív Törzs mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újfent korlátozzák-e a kijárást

- nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes aki elmondta még, azt is vizsgálják, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ahogy azt néhány kerületben már előírták.

A főváros egyetért a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) maszkviselésre vonatkozó javaslataival, de kormányzati felhatalmazás nélkül meg van kötve a keze. Karácsony Gergely főpolgármester levélben fordult a kormányhoz a kötelező maszkviselés elrendelését kérve az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, illetve azt, hogy legalább adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy ezt saját hatáskörben megtehessék.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy a védekezés már oltásalapú, míg a Belügyminisztérium engedékenyebb hangot megütve azt írta: tanulmányozzák az MTA javaslatait és megteszik a szükséges javaslatokat. Kiss Ambrus emlékeztetett: korábban azért tehette kötelezővé a maszkviselést a főváros a közösségi közlekedés járművein, mert akkor még nem volt erre vonatkozó jogszabály. Most viszont már van. 

Az önkormányzat pedig nem írhat felül egy kormányrendeletet. A szigorításra továbbra sincs jogszabályi felhatalmazásuk

- tette hozzá a főpolgármester-helyettes.