Stummer szerint lesz még fordulat a Pegasus-botrányban

Stummer János
Béli Balázs / Alfahír

Interjút adott a Partizán Spartacus című műsorának Stummer János, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, aki azt követően nyilatkozott, hogy Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke azt mondta, a Belügyminisztérium vásárolta meg a többek közt kormánykritikus újságírók, üzletemberek, politikusok, ügyvédek megfigyelésére is használt Pegasus nevű kémszoftvert.

A jobbkos politikus azt mondta, nem az a lényeg, hogy pontosan melyik szerv is vásárolta a programot, hanem az, hogy a magyar állam valóban megvásárolta. Mint mondta, ő maga október közepén látott először erről hivatalos dokumentumot, amiről azonban Kósa Lajos elszólásáig nem beszélhetett. Stummer szerint ez egy keretszerződés, ami még élő megállapodás, de hogy jelenleg is használják-e, arra nem kaptak egyenes választ.

A bizottsági elnök azt mondta, pontosan ismeri, hány ember ellen vetették be a szoftvert, de ennél fontosabb, hogy

kik és milyen felhatalmazás alapján használták fel.

Mint mondta, most ezekre a kérdésekre koncentrálnak, és – mint fogalmazott –

lát olyan forgatókönyvet, ami olyan újabb fordulatot eredményezhet ebben az ügyben,

hogy a magyar nyilvánosság a mostanihoz képest több mindent fog tudni erről a kérdésről. Hozzátette, bizottsági elnökként a szoftver gyártójához, az NSO Grouphoz fordul.

Stummer úgy vélte, Kósa elszólása egy egyszerű rontás volt.

Ha engem kérdezel, szerintem elrontotta. Volt egy gigantikus hosszúságú honvédelmi és rendészeti bizottsági ülés, Lajosunk kiment a kamerák elé, és belebakizott

– mondta a riporternek.

Stummer a műsor elején, nagyjából az első 20 percben beszél a Pegasus-botrányról.