31 millió forintot fizetett a Fidesz kihelyezett frakcióülésre a két év börtönre ítélt Hernádi Zsolt érdekeltségeinek

31 millió forintot fizetett a Fidesz kihelyezett frakcióülésre a két év börtönre ítélt Hernádi Zsolt érdekeltségeinek

November negyedikén kerültek fel a parlament.hu-ra a legutóbbi, szeptember 15-17 között Esztergomban megtartott, kihelyezett frakcióülés megrendezésére kötött szerződés alapadatai - írja az Mfor.hu

A portál szerint a Fidesz szolgáltatási szerződés keretében 25 334 298 forintot fizetett a Solva Property Kft.-nek, és ugyanilyen típusú szerződéssel még 6 066 408 forintot a Solva Hotel Kft.-nek.

Tehát, az őszi frakcióülés összesen több mint 31 millió 400 ezer forintba került.

Mindkét szerződő cég Hernádi Zsolthoz tartozik, hiszen, mind a Solva Hotel, mind a Solva Property a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig a MOL-vezér többségi érdekeltsége. 

Hernádinak Esztergomban két luxushotelje is van. A Grand Hotel Esztergom és a Portobello Hotel, melyek ráadásul egymás szomszédságában állnak. A Portobello-t a Solva Hotel üzemelteti, a Grand Hotelt pedig a HVG szerint az idén júniusban alapított, önkormányzati Gran Spa & Sport Kft..

Az Mfor szerint a Grand Hotel Esztergom azért különleges, mert talán az első olyan luxusszálloda az országban, amely építési költségeinek jelentős részét a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Kisfaludy-pályázatokon kiosztott, vissza nem térítendő közpénz-milliárdok fedezték. A 2,8 milliárd forintos támogatást a két Solva-cég közül a Property kapta az MTÜ-től.

Hernádi Zsoltot egyébként nemrégiben a horvát legfelsőbb bíróság elítélte. Ugyanis a horvát ügyészség helybenhagyta azt a Hernádi Zsolt Mol-vezér és Ivo Sanader, Horvátország volt miniszterelnöke elleni, első fokon már 2019-ben meghozott ítéletet, ami ellen Hernádi akkor fellebbezett.

Ennek értelmében Sanaderre hat, Hernádira két év letöltendő börtönt szabtak ki, az előbbire 10 millió euró kenőpénz elfogadása, az utóbbira vesztegetés miatt.

 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}